Zeger Van Noten Wereldstotterdag

“Mijn deelname aan Kamp Waes heeft veel invloed gehad op het beeld dat mensen over stotteren hebben”

Op Wereldstotterdag staan we al dan niet stil bij wat stotteren is. Zeger Van Noten die zelf stottert vindt de dag een mooi initiatief en vertelt over zijn eigen ervaringen: “Het is goed dat deze dag er is om mensen bewust te maken van wat stotteren is.”

Vandaag is het Wereldstotterdag, wat betekent dit voor jou en wat vind je ervan?

Vroeger was het altijd een dag die ik zo snel mogelijk achter de rug wilde hebben omdat ik niets te maken wou hebben met stotteren, ik haatte dat deeltje van mezelf. Maar nu doet het me niets meer dus dat is misschien ook een positieve evolutie. 

Ik vind het echt goed dat ze strijden voor de rechten van de stotteraars. Het is goed dat het er is om mensen bewust te maken van wat stotteren is. Want het gebeurt vaak dat mensen je scheef aankijken wanneer je begint te praten. Dat is heel pijnlijk. Dus het is goed dat mensen nu meer weten wat het is om die reacties te vermijden. Ik vind het dus een mooi initiatief maar het is wel zo dat mensen die stotteren niet graag geconfronteerd worden met hun beperking.

Hoe is het stotteren bij jou ontstaan? Is het erfelijk?

Ik heb het al vanaf dat ik het weet. Het is ook erfelijk. Één van mijn overgrootvaders, die ik niet gekend heb, had dit en zo is het doorgegeven aan mij.

Wat betekent stotteren voor jou?

Over het algemeen heeft stotteren voor mij een positieve betekenis. Door het stotteren heb ik meer inzichten gekregen. Zo kan ik dus negatieve dingen veel beter omzetten in iets positief: mijn humor is bijvoorbeeld verbeterd. In de negatieve context heb ik vooral nog veel last van het houden van formele gesprekken. Het is vaak een gevecht tegen het stotteren in de formele context. 

Je deed mee aan Kamp Waes, was dit als een soort overwinning?

Voor mij was de deelname zeker een persoonlijke overwinning. Ik ben vooral fier op mijn fysieke prestatie. Maar ik ben ook tevreden dat ik deel heb kunnen uitmaken van een verandering. Ik heb stotteren kunnen normaliseren en mensen laten praten over stotteren.

Ooit zei een vriend die stottert tegen mij: “Zeger, als ik nu begin te stotteren bij mensen weet ik meteen of ze Kamp Waes hebben gezien of niet.” Hij bedoelt dat mijn deelname zeker een impact heeft gehad. Ik ben blij dat ik door mijn deelname aan Kamp Waes betekenis heb kunnen geven aan wat stotteren is en wat mensen die stotteren doormaken. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Plasticvrije verpakkingen
“We maken grapjes over het hamsteren van toiletrollen”