Zwarte Verkeerspunten

Nieuwe kruispunten toegevoegd aan zwarte lijst

Volgens een nieuw rapport van het Agentschap Wegen en Verkeer telt Vlaanderen meer dan 300 gevaarlijke verkeerspunten. Zo’n 134 daarvan bevinden zich in de provincie Antwerpen.  

Het Agentschap werkt met een puntensysteem om de kruispunten te classificeren. Wanneer een kruispunt 15 punten behaalt wordt het pas op de lijst gezet. Het kruispunt krijgt 1 punt voor een lichtgewonde, 3 voor een zwaargewonde en 5 punten voor een ongeval met een dodelijk slachtoffer. Ongevallen met voetgangers, fietsers en bromfietsen wegen zwaarder door.

Zwarte Kruispunten Antwerpen

Wanneer je aankomt op het kruispunt waar de Van Eycklei en de Rubenslei kruisen is het al snel duidelijk waarom dit punt op de lijst staat. Claxonnerende wagens die tot in het midden van het kruispunt moeten aanschuiven. En de zwakke weggebruikers moeten in deze chaos de overkant zien te bereiken. Op andere kruispunten in de stad zijn er ondertussen werken aan de gang om de problematische punten veiliger te maken. Voor het kruispunt van de Van Eycklei en de Rubenslei loopt ondertussen een onderzoek om de verkeerssituatie opnieuw te bekijken 

Ook dit jaar kwamen er zwarte verkeerspunten bij op de lijst van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. De meeste gevaarlijke kruispunten bevinden zich nu in Antwerpen. Toch werden er vorig jaar al meer dan 130 aanpassingen doorgevoerd.

Video: Lauren van der Pas
Tekst: Thijs Faber
Foto’s: Lauren van der Pas / Thijs Faber

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jef Mottar, bestuurder Belgische Federatie van Voedselbanken: “Wij helpen ruim 20 000 mensen per jaar door onze voedselverdeling”