Scoutsleider Rachel: “Met onze jeugdbeweging willen we jongeren van straat houden”

Tijdens de dag van de jeugdbeweging is iedereen solidair, of toch niet? Het is gebleken dat diversiteit binnen Vlaamse jeugdbewegingen ver te zoek is. “Voor de diverse jongeren op Antwerpen-Dam is de drempel nog hoog om zich in te schrijven bij een jeugdbeweging”, aldus Rachel Da Costa.

Rachel Da Costa is een leidster van Scouts Amberes, gelegen aan Antwerpen-Dam. Het is een jeugdbeweging die zich inzet voor diversiteit en waar iedereen welkom is. Nochtans werd Rachel in haar vorige jeugdbeweging gepest omdat ze Grieks-Portugese roots heeft. “Doordat ik krullen had en een getinte huidskleur heb, had ik het gevoel dat ik werd buitengesloten. Gelukkig bracht Amberes redding, en kwam er terug zon in mijn leven.”

Wat betekent superdiversiteit voor jullie jeugdbeweging?

“Binnen onze jeugdbeweging zitten er mensen met een verschillende culturele achtergrond. Er zijn ook kinderen van andere nationaliteiten die bij ons leeftijdsgenoten ontmoeten en op die manier nieuwe culturele ervaringen met elkaar kunnen delen. De kinderen die met verschillende culturen in één groep zitten, dat is voor ons superdiversiteit.”

Merken jullie dat diversiteit in Vlaamse jeugdbewegingen een probleem is?

“Wij merken dat in de meeste jeugdbewegingen geen rekening wordt gehouden met mensen die andere opvattingen hebben. Niet alleen allochtonen hebben het zwaar te verduren. Zo is er in onze scoutsgroep een meisje die de Belgische nationaliteit heeft, maar in haar vorige scoutsgroep werd gepest omdat ze geen alcohol wilde consumeren. Jeugdbewegingen moeten rekening houden met de verschillende waarden en normen van de mensen. In onze scoutsgroep gebeurt het wel eens dat iemand per ongeluk het n-woord zegt, terwijl in mijn vorige scoutsgroep mensen dat expres zeggen om bepaalde mensen te kwetsen.”

Hoe verschillen jullie van een andere jeugdbeweging?

“Bij ons moet er niets. Onze scouts staat voor open communicatie waarbij er niets geforceerd wordt. Wij luisteren naar de mensen en hoe ze zich voelen. Als ze iets niet willen doen hoeft dat ook niet. In andere jeugdbewegingen zien we wel dat er veel wordt opgedrongen omdat het binnen die cultuur hoort. Doordat we ook laagdrempelig zijn, moeten onze leden niet veel instapgeld of lidgeld betalen. Gezinnen die weinig financiële middelen hebben, kunnen hun zoon of dochter naar ons sturen.”

Is er in de verschillende gemeenschappen wrevel om vrouwen naar een jeugdbeweging te laten gaan?

“Binnen de allochtone gemeenschap blijft het een taboe om vrouwen naar een jeugdbeweging te sturen. Wij proberen te laten zien dat allochtone meisjes ook naar de scouts kunnen gaan omdat het bij ons veilig is. Voor de allochtone gemeenschap op Antwerpen-Dam is de drempel nog hoog om zich in te schrijven. Soms is er zelf geen geld waardoor ze niet kunnen komen. Dat is heel spijtig want met onze jeugdbeweging willen we jongeren van straat houden. “

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Lang leve de handgel!