YOUCA Action Day – Jongeren werken een dag voor het goede doel

Dit jaar zal de YOUCA Action Day in het teken staan van gelijke kansen en non-discriminatie.  Elke jaar staat de derde donderdag van oktober in het teken van de Action Day. Een dag waarin elk jaar meer dan 10.000 studenten uit Vlaanderen en Brussel zich in zetten voor een goed doel.  

Wat is YOUCA?: YOUCA staat voor Youth for Change and Action en is een jongerenorganisatie die wil werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Sinds 1995 organiseert YOUCA de YOUCA Action Day. Op deze dag gaan duizenden Brusselse en Vlaamse jongeren voor een dag aan de slag bij een werknemer. Het verdiende geld komt terecht bij het goed doel waar YOUCA met samenwerkt, dit jaar het jongerenproject KIYO.  

Filipijnen en Brazilië  

Elk jaar kiezen de jongeren van YOUCA een nieuw project en een nieuw thema. Dit jaar werkt de organisatie samen met de vzw KIYO (Kids & Youth), een organisatie die als hoofdthema youth empowerment heeft. Dat wil zeggen dat KIYO kinderen en jongeren aanmoedigen om hun leven in eigen handen te nemen en voor hun rechten opkomen. Twee projecten van de vzw staan centraal deze Action Day. Het sociaal circus SER uit Rio de Janeiro in Brazilië en het Cordillerian Youth Center (CYC) in de Filipijnen. Beide projecten willen jongeren versterken. Het sociaal circus leert bijvoorbeeld hun leden trots te zijn op hun identiteit. Ze werken vaak met LGBTI+ jongeren die te kampen hebben met extreme discriminatie.  

Het circus kaart ook bepaalde problematiek aan in Rio zoals de moord op kinderen en jongeren in de stad. Hetzelfde concept geldt voor CYC. Hier wordt vooral gewerkt rond inheemse dans, sport en spel en theater. Via deze activiteiten worden jongeren die afkomstig zijn van inheemse bevolkingsgroepen aangespoord om fier te zijn op hun achtergrond.  

KIYO is niet alleen werkzaam in het buitenland. In België werkt het samen met scholen rond integratie van kinderrechten en wereldburgerschap.   

KIYO is al jaren bezig in Brazilië en de Filipijnen. “In die landen zoeken we lokale partners die een connectie hebben met jongeren en dan gaan we na wie KIYO kan versterken”, zegt Michiel De Baere, education specialist bij KIYO. “We zoeken partners die zich willen verbeteren en zo maken we een partnerselectie en we zijn zo uitgekomen bij onder meer CYC en SER.” 

Van Diest tot in heel Vlaanderen 

Het concept van de Action Day bestond al eerder in Noorwegen en Denemarken. De oprichters van YOUCA introduceerden het initiatief 16 jaar geleden in België . Eerst werd het georganiseerd in een handvol scholen in en rond Diest, vandaag zijn er 204 scholen in heel Vlaanderen die meewerken met het project.  

De Action Day stond vroeger bekend als Zuiddag maar de organisatie voerde een naamsverandering door omdat de naam geïnterpreteerd zou kunnen worden als een paternalistisch. “We willen niet uitstralen dat de Vlaamse jongeren de arme mensen in het Zuiden gaan helpen”, zegt Koerian Verbesselt, de communcatieverantwoordelijke van YOUCA.   

Naast de Action Day organiseert YOUCA ook een Impact Day waar 50 jongeren naar Gent komen om workshops te volgen en een actie te doen tegen discriminatie onder de stadszaal. Verbesselt: “Die dag sluiten we af met YOUCA café om een succesvolle Action Day te vieren.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Joachim Deman, Rode Kruis-Vlaanderen: “Bloed geven moet je echt voor de anderen doen”