Peter Vandenbempt: “Als je een lijst van alle schuldigen maakt voor de problemen van Barcelona, staat Ronald Koeman helemaal onderaan”

FC Barcelona is verlost van zijn duivel. Zo voelt het toch voor veel fans. Maar wat nu? Kan de getergde Catalaanse ploeg opnieuw aanknopen met de gloriejaren van weleer? Gerenommeerd voetbalcommentator Vandenbempt spreekt zich uit over het dal waar Barcelona nu door moet om terug naar de Spaanse top te klimmen.

Het ontslag van Koeman leek al maanden uitstel van executie. De uitleg was dat het bestuur geen 12 miljoen had liggen om zijn ontslagclausule te betalen. Wat is er veranderd?

“Op een bepaald moment kan je toch niet anders meer… Ik denk dat de club gehoopt had dat hij aanvaardbare resultaten zou boeken. Ze verwachtten niet van Koeman dat hij La Liga of de Champions League zou winnen, maar Barcelona moet toch in de top vier meedraaien. Ze hoopten in dit overgangsseizoen Champions League te halen en vanaf volgend seizoen een nieuwe start te kunnen maken. Maar ze blijven verliezen en staan nu negende. De kloof met de top vier wordt steeds groter. Stel je maar eens voor dat je in een periode met grote financiële problemen naast de Champions League grijpt. Op een gegeven moment moet je de vicieuze cirkel doorbreken.”

“Dat Koeman daar belaagd wordt door de supporters terwijl hij wegrijdt, zal ook meegespeeld hebben. Dat vind ik overigens ongelofelijk, het blijft toch iemand die heel veel voor de club heeft betekend. Zeker als speler, waar hij toch een zeer belangrijk doelpunt heeft gescoord in hun eerste Champions League-winst in ’92. Maar dat zijn de supporters in Barcelona blijkbaar al vergeten met hun kortetermijngeheugen. Dan kan je als bestuur niet meer anders dan overgaan tot een ontslag.”

“Bovendien is Koeman geen internationale toptrainer. Als je naar zijn trainersparcours kijkt, heeft hij het niet zo geweldig gedaan. Hij was redelijk goed bezig met het Nederlands elftal dus het is echt een stommiteit geweest om daar te vertrekken. Ik snap het wel dat je naar FC Barcelona trekt als je daar de kans toe krijgt. Alleen kwam hij gewoon op het slechtst mogelijke moment, geen enkele andere trainer had beter gedaan met deze ploeg. Ronald Koeman treft geen schuld voor de problemen bij de club. Als je een lijst maakt van alle schuldigen voor de problemen van Barcelona, dan staat Koeman volledig onderaan.”

Speelde het vertrek van Messi dan misschien de grootste rol?

“Goh, ik denk niet dat Messi’s vertrek het probleem is van Barcelona. Hij heeft de afgelopen jaren die problemen natuurlijk wel een beetje verdoezeld met zijn individuele klasse door wedstrijden voor ze te winnen die ze nu wel verliezen.”

“Ik heb twee jaar geleden al gezegd dat het niet slecht zou zijn dat Lionel Messi vertrekt bij Barcelona. Het was een al een paar jaar duidelijk dat ze nood hadden aan een nieuwe start, zowel sportief als financieel, en met Messi in de ploeg gaat dat niet. Alles draaide rond hem terwijl er iets nieuws moest beginnen, een nieuw tijdperk. Eén of twee overgangsseizoenen waren nodig zoals ze dat toen ook bij het vertrek van Johan Cruijff hadden. Je moet even door het dal, maar daar moet je op een bepaald moment wel mee beginnen. Zolang Messi daar rondliep, kon dat niet.”

“Ze nemen Xavi niet omdat hij zo’n geweldige trainer is, maar omdat hij iemand van het huis is”

Er worden wat mogelijke opvolgers genoemd, maar het lijkt Xavi te worden. Kan hij dan echt beter doen bij een noodlijdend Barça?

“Nee, maar hij zal wel aanvaard worden door het grote publiek. Het grote voordeel is dat ze al in de shit zitten. Ze staan nu negende, de lat is dus een heel stuk lager gelegd. Hij komt in comfortabele omstandigheden. Hij heeft een enorme staat van dienst bij de club en bij de supporters. Ze zullen bij Barcelona gezegd hebben ‘Dit seizoen is toch al ongeveer verloren. Red maar wat er te redden valt.’ Hij zal tijd en krediet krijgen om iets op te bouwen.”

“Ik weet bovendien niet of Xavi een betere trainer is dan Koeman. Het is niet dat hij een lange lijst aan successen kan voorleggen. Hij is een ‘bleu’. Ze nemen Xavi niet omdat hij zo’n geweldige trainer is, maar omdat hij iemand van het huis is.”

Waarom blijft het nog steeds zo geromantiseerd om clublegendes aan te stellen met weinig ervaring in het trainersvak als dat toch niet echt en succesformule blijkt te zijn, gekeken naar Lampard, Pirlo en misschien ook Arteta.

“Barcelona kan zeggen dat het wel gewerkt heeft, met Guardiola en Enriqué die ook uit eigen vijver kwamen. Dat is nu ook het beste wat ze kunnen doen.”

“Neem nu dat ze terug met Sétien of om het even wie in dat straatje komen aandraven, moet je hem binnen vier maanden misschien toch weer aan de deur zetten als het niet loopt. Dat hebben ze bij Real Madrid in een bepaalde periode ook gedaan met Lopetegui en Hierro. Je kunt beter iemand nemen als Xavi die heel veel krediet heeft bij de club. Dan zorg je voor rust rond het elftal nu het seizoen toch al verloren is.”

Dat de financiële staat een invloed zou hebben op de sportieve prestaties was ook te verwachten, maar komt Barcelona dit ooit financieel te boven?

“Absoluut. Het zal niet na Nieuwjaar zijn dat ze weer gezond zijn, maar binnen de kortste keren zullen ze er weer staan. Als je kijkt naar de honderden miljoenen die ze de laatste jaren hebben uitgegeven aan spelers naast Messi zoals Coutinho, Dembéle en nog zo’n paar die heel duur zijn gekocht, snap je de problemen. Wanneer ze terug wat zuiniger omspringen met het geld en als ze teruggaan naar de ruggengraat en basis van de club, namelijk La Masia (hun jeugdopleiding, red.), worden ze snel weer een topclub.”

De druk op jongens als Ansu Fati en Pedri is enorm. Kan Barcelona met zijn jeugd op creatieve wijze weer het voetbal domineren binnenkort?

“Of ze het voetbal gaan domineren zoals tien jaar geleden onder Guardiola of onder Luis Enriqué, dat weet ik niet. De krachtsverhoudingen zijn veranderd. Toen was La Liga de beste competitie ter wereld, dat is niet meer het geval. Er zijn ondertussen veel kapitaalkrachtige spelers toegetreden dus of ze opnieuw de beste van Europa zullen worden, daar twijfel ik aan. Maar dat ze weldra weer een Europese topclub worden die elk jaar meestrijdt voor de titel en ver geraakt in de Champions League, daar ben ik honderd procent zeker van.”

Stefaan Vandenbempt
Foto: Instagram Peter Vandenbempt

De romantische club heeft een enorme deuk gekregen in haar reputatie. Ervaar je dat ook zo?

“Dat was toch al vijf jaar geleden het geval, toen ze zich lieten sponsoren door Qatar Airways. Laten we zeggen dat de reputatie van het grote Barcelona als buitenbeentje in het internationale voetbal toch al een tijd verdwenen is. De katalysator van het Catalaanse gevoel zijn ze ook veel minder. Ze zijn nu vooral een geldmachine.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Cannabis wordt steeds sterker: “Wiet zit nu eenmaal overal, het moet gewoon veiliger”