Yirka De Brucker, coördinatrice BREEDBEELD kortfilmfestival: “Zoveel mogelijk pareltjes in de kijker zetten”

De organisatie BREEDBEELD wil  niet-professionele, beginnende filmmakers in de kijker plaatsen. Daarom organiseert ze volgende week In cultuurcentrum De Studio voor de 9e maal Het BREEDBEELD kortfilmfestival (BBKFF) georganiseerd. Yirka De Brucker, sinds drie jaar actief bij BREEDBEELD en coördinatrice van BBKFF: “We zien kortfilm niet enkel als opstap maar als kunstvorm op zich.” 

Het is de 9e editie, mogen we dit jaar andere, nieuwe dingen verwachten?  

Dit jaar is er een nieuw programma, Mindsounds. Sinds ik bij BREEDBEELD werk nodigen we kortfilmorganisaties in België uit om een eigen programma te tonen. Zo brengen we visies van verschillende organisaties samen. Het festival wordt zo een samenkomstmoment van organisaties met verschillende visies die anders misschien niet genoeg in contact komen.  

Merkt u doorheen de jaren een bepaalde evolutie?  

“Drie jaar geleden is het festival verhuisd van cinema Zuid naar De Studio. Met de verhuis is er beslist om het festival te spreiden over meerdere dagen. Vorig jaar was het online, nu is het de eerste keer dat het over vier dagen plaatsvindt. De hoofdreden voor de uitbreiding is dat het talent maar blijft groeien. Met de technologische evolutie en verbreding van de wereld merken we dat filmmakers zich blijven ontwikkelen, waardoor films er professioneler en indrukwekkender uitzien als vroeger.  

We willen zo veel mogelijk mensen een kans geven, een meerdaags kortfilmfestival was dan ook een logische keuze. We zijn zeer optimistisch maar we willen zo veel mogelijk pareltjes in de kijker zetten.”  

Heb je een bepaalde invloed op BREEDBEELD sinds je aanstelling?  

“Mediakunst en fotografie staan naast film ook centraal. Bij BREEDBEELD wilden ze meer focussen op film. Sinds ik ben aangenomen ontwikkelden we verschillende projecten rond film. Eerst en vooral Projectfinanciering voor kortfilms, waarbij we uit ons budget 2500 euro aan filmmakers geven bij het maken van een nieuwe film.  We hebben een nomadische filmschool opgericht. Daar organiseren we praktische workshops verspreid over het hele land. Het filmluik is de laatste jaren gegroeid.” 

Waarom de keuze voor enkel kortfilm?  

“Beginnende makers maken van nature altijd kortfilms. Het is de identiteit van BREEDBEELD en het filmfestival om te focussen op die eerste films. Dit is voor ons een logische keuze. Daarnaast bekijken wij kortfilm niet enkel als een opstap naar een langspeelfilm maar als een kunstvorm op zich.” 

Wie hopen jullie te bereiken met het filmfestival?  

“We zijn ieder jaar verbaasd over de interesse er is in de kortfilm. Het is een super gevarieerd publiek. We doelen allereerst op komende makers die hun werk komen tonen. Daarnaast zijn er meer ervaren filmmakers die de nieuwe generatie komen ontdekken tot mensen die posters op straat zien en willen zien wat kortfilm precies inhoudt. We doelen op een breed publiek met een festival van hoge kwaliteit.” 

Hou zou jij mensen overtuigen die nog twijfelen om te komen?  

“Twee jaar geleden, de eerste keer dat ik het filmfestival organiseerde zei een filmmaakster mij dat door de opkomst, de interesse en de motivatie van het publiek zij terug de moed en de kracht had om verder te gaan met kortfilm. Ik denk dat dit voor zich spreekt en mensen het dus zelf moeten komen ontdekken.”  

Het BREEDBEELD kortfilmfestival gaat door in De Studio, Maarschalk Gérardstraat 4 

2000 Antwerpen, van 4 tot en met 7 november.  
Meer info op https://www.breedbeeldkortfilmfestival.be 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
rijinstructeurs
Frans Janssens: “Rij-instructeur worden vereist kennis die al 30 jaar uitgestorven is.”