Website Isala

Doctoraatsonderzoekster Sarah Ahannach: ‘Seksueel geweld moet bespreekbaar gemaakt worden”

‘GeneDoe’, een onderzoeksproject van de Universtiteit Antwerpen, wil slachtoffers van seksueel geweld helpen door middel van de wetenschap. Doctoraatsonderzoekster Sarah Ahannach: “Met fysieke bewijzen kunnen getuigenissen ondersteund worden.”

Jullie doen voornamelijk onderzoek naar het vrouwelijk lichaam, maar wat houdt het nieuwe onderzoeksproject ‘GeneDoe’ juist in?

“Voor het project ‘GeneDoe’ doen wij voornamelijk onderzoek naar alle micro-organisme die op ons lichaam zitten. ‘GeneDoe’ is een tool die kan helpen in forensische onderzoeken, zoals verkrachtingszaken en andere seksueel geweldszaken. Er wordt dus onderzocht of we microbiële sporen van een verdachte en/of slachtoffer kunnen vinden om zo een beter inzicht te krijgen in wat er juist gebeurd is.”

Hoe kan dit project slachtoffers van seksueel geweld helpen?

“Vaak is het woord tegen woord, dus het woord van de verdachte tegen het woord van het slachtoffer. Maar met fysieke bewijzen zouden getuigenissen van zowel verdachten als slachtoffers meer ondersteund kunnen worden.”

Wat kunnen slachtoffers van seksueel geweld doen?

“In eerste instantie moet het slachtoffer zorgen dat hij of zij veilig is. Daarna kunnen slachtoffers terecht bij Zorgcentra voor Seksueel Geweld of bij de politie. Voor het forensisch onderzoek achteraf wordt er aangeraden om niet te douchen en gedragen kleren te bewaren zodat er nog zoveel mogelijk sporen afgenomen kunnen worden. Maar het is voornamelijk belangrijk dat slachtoffers zo snel mogelijk hulp zoeken.”

Auteur: Noa Smolders

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
662 Plaatsen te kort in het buitengewoon onderwijs van Antwerpen