Betogers tijdens protest tegen seksisme en LGBTQI+ geweld

Elise Craeghs van Campagne ROSA over Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen: “Niet alleen vrouwen hebben er baat bij dat seksisme stopt”

Genoeg bla, bla, bla: daden en middelen nu! Met die slogan wil vrijwilligersorganisatie Campagne ROSA een vuist maken tegen geweld op vrouwen. Overal in België zijn er op 25 november, Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen, acties georganiseerd. Elise Craeghs van vrijwilligersorganisatie Campagne ROSA leidt mee de acties: “We zijn allemaal mensen die verandering willen. Dat geeft zoveel energie.” 

Campagne ROSA staat voor Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid. Ze strijden samen met andere organisaties tegen seksisme, discriminatie en racisme. Op donderdag 25 november organiseren ze in het hele land lokale en nationale acties tegen geweld op vrouwen. De Ossenmarkt in Antwerpen is een van hun locaties.   

Met welk gevoel trekken jullie naar de acties van vandaag? 
“Met een zeer optimistisch gevoel. Mensen zijn niet gewelddadig geboren. Seksisme is een maatschappelijk probleem dat opgelost kan worden. Ons protest is een reactie op het seksueel geweld dat zo vaak voorvalt, maar dat neemt niet weg dat we met een positieve kijk naar onze acties toeleven.” 

Betoging in Antwerpen tegen seksueel en LGBTQI+ geweld

Welke acties organiseren jullie allemaal? 
“We hebben een grote nationale actie in Brussel. Die gaat door op 28 november. Daarnaast hebben we in verschillende steden, zoals Luik, Gent en Antwerpen, ook kleinschaligere acties. Dat vinden we belangrijk, omdat mensen net in hun buurt slachtoffer worden van seksueel geweld. Onze acties zijn niet toevallig in de studentenbuurten. Het is daar dat er veel incidenten gebeuren.” 

Wat willen jullie bereiken vandaag? 
“We willen iedereen samenbrengen vandaag. Iedereen is welkom. Het zijn niet enkel vrouwen die er baat bij hebben dat seksisme stopt. Seksueel geweld is geen geïsoleerd probleem, het komt overal voor: op het werk, tijdens het uitgaan, in de privésfeer. Daarom moet er meer over gepraat worden. “ 

Vandaag zullen er heel wat partijen en bedrijven een standpunt innemen, daarna wordt het weer stil 

Elise Craeghs van Campagne ROSA

Vrezen jullie niet dat er enkel vandaag aandacht naar het thema gaat? 
“Dat zien we inderdaad vaak. Niet alleen bij protesten tegen seksisme, maar ook bij protesten tegen homofobie en racisme. Vandaag zullen er inderdaad heel wat partijen en bedrijven zijn die een standpunt innemen, maar daarna wordt het weer stil. Dat is zo jammer, want het is net zo belangrijk dat politieke partijen een duidelijk standpunt innemen. Er zijn nog steeds organisaties en partijen die openlijk seksistische en racistische uitspraken doen. Door die hun gang te laten gaan, normaliseer je dat.” 

Hoe proberen jullie druk uit te oefenen op de besluitvorming? 
“De sociale en economische noden in de samenleving staan centraal. Daar proberen we op in te spelen. We zijn tegen een asociaal beleid dat gaat besparen op middelen die net broodnodig zijn, zoals minder lessen seksuele opvoeding in scholen en de loonkloof tussen man en vrouw.” 

Wanneer beslissen jullie om actie te voeren? 
“Een van die momenten is Internationale vrouwendag. Vroeger was dit een dag waar vrouwen chocolade en bloemen kregen, maar dat is totaal naast de kwestie. Toen hebben we met Campagne ROSA beslist om tot actie over te gaan en er een nationale actiedag van te maken. Sindsdien is dat een dag waar we sowieso actievoeren over heel het land.” 

Hoe belangrijk activisme binnen jullie organisatie? 
“Dat is een van onze kernactiviteiten. We organiseren veel meetings en congressen, maar ons hart ligt bij betogingen. Zo neem je nog meer de publieke ruimte in en leren mensen ons kennen. Je ziet iedereen om je heen dezelfde slogans scanderen en daar krijg je zoveel energie van. Dat zijn allemaal mensen die ook in hun warm huis konden blijven, maar neen, ze hebben allemaal bewust gekozen om op straat te komen tegen geweld op vrouwen.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
City Pirates krijgt nieuw veld