Foto vaccin

Vaxers en anti-vaxers, hoe moet het verder? 

De discussie tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden verscheurt het land. De pandemie beheert de maatschappij en de vraag hoe we hier uitkomen als samenleving blijft onbeantwoord. Journalist voor De Morgen en Knack Joël De Ceulaer: “De niet-gevaccineerden mogen niet als tweederangsburgers worden behandeld.” 

De cijfers gaan de foute richting uit, en België staat op plaats dertig in de wereldlijst van besmettingen. Langs alle kanten zoeken mensen naar een zondebok om hun woede op te richten en zo ontstaan er twee kanten: de kant van de niet-gevaccineerden die snakken naar vrijheid en de kant van de gevaccineerden die willen dat iedereen het coronavaccin neemt.  

Het blijft niet bij enkele spanningen. Er wordt hevig gediscussieerd en er wordt met de vinger naar elkaar gewezen. Sinds de betoging in Brussel van zondag 21 november worden de niet-gevaccineerden nog meer aangeduid als schuldigen voor de huidige situatie. “Mensen zijn erg tegen niet-gevaccineerden en ze zien me zelfs als een anti-vaxer, omdat ik het vaccin momenteel niet wil”, vertelt S.V, een 26-jarige onderneemster. 

“Op dit moment staat ons huis in brand” 

De betoging in Brussel maakt veel mensen boos, omdat wetenschappelijk is aangetoond dat het vaccin wel degelijk een grote hulp is om de druk voor de zorgsector te verminderen. Journalist Joël De Ceulaer vindt het belangrijk dat iedereen zich laat vaccineren. “Als je niet gevaccineerd bent, ben je een gevaar voor anderen. Het is normaal dat er discussies ontstaan en we moeten respect hebben voor elkaar, maar als je kan kiezen tussen het vertrouwen van een viroloog of een influencer, is die keuze evident”, legt De Ceulaer uit. 

Foto betoging zondag 21 november

“Het gaat hier om de waarheid onder ogen zien en eerlijk zijn met jezelf. Je kan niet zeggen dat je geen anti-vaxer bent, maar toch geen vertrouwen hebt in de vaccinatie. Dan kan je net zo goed zeggen dat je geen racist bent, maar toch iedereen met een andere kleur het land uit wil.” 

Ook al zijn de twee kampen enorm verschillend, toch hebben ze één ding gemeen. Allebei zijn ze ervan overtuigd dat het beleid meer moet doen om onze samenleving door de pandemie te loodsen. “De niet-gevaccineerden hebben gelijk als ze zeggen dat het beleid niet goed is. De overheid wacht te lang waardoor de situatie telkens opnieuw uit de hand loopt. Als mijn frietketel in brand staat, ga ik ook niet wachten tot heel mijn huis in lichterlaaie staat. Op dit moment staat ons huis in brand”, vertelt De Ceulaer.  Foto: AVP Graphics

Geen tweederangsburgers 

De vraag die nu op ieders lippen brandt, is hoe we deze moeilijke discussie kunnen oplossen. Voor De Ceulaer is een mogelijk antwoord: verplichte vaccinatie. “Een verplichting van het vaccin kan twee effecten hebben. Een deel van de mensen die nu geen vaccin willen, zal bij een verplichting toch besluiten om zich te laten vaccineren om geen gezichtsverlies te lijden. Aan de andere kant, zullen de echte anti-vaxers nog steeds weigeren en zich nog dieper ingraven.” 

Ook het controleren of mensen die verplichting nakomen, is volgens De Ceulaer een simpele zaak. “Moraalfilosoof Patrick Loobuyck heeft een goed voorstel gedaan. Je kunt niemand vastbinden en een spuit in de arm zetten. Maar we kunnen wel werken zoals bij de verkiezingen. Als je gaat stemmen heb je opkomstplicht en als je niet komt opdagen, riskeer je een geldboete.  

Dat kunnen we ook toepassen voor de mensen die niet komen opdagen in het vaccinatiecentrum. Je moet naar het vaccinatiecentrum, daar krijg je alle informatie, en dan kun je weigeren, maar je moet dan wel een document ondertekenen dat je alle consequenties van je keuze aanvaardt. Er zullen altijd mensen zijn die alsnog de vaccinatie weigeren, maar die moeten we proberen te overtuigen om hun standpunt te wijzigen.” 

Het is afwachten hoe de overheid omgaat met de situatie waarin ons land zich nu bevindt. Al bij al is solidariteit ontzettend belangrijk, vindt De Ceulaer. “Er zijn mensen die vinden dat een niet-gevaccineerde die in het ziekenhuis belandt, zelf moet opdraaien voor de kosten. Maar we moeten solidair zijn met elkaar. Iemand die niet gevaccineerd is en die door Covid-19 in het ziekenhuis terechtkomt, moet daar op de best mogelijke manier geholpen worden. Iedereen heeft recht op dezelfde, beste behandeling. De niet-gevaccineerden mogen niet als tweederangsburgers worden behandeld.” 

Het volgende overlegcomité stond gepland voor begin januari, maar door de ernst van de zaak vindt het plaats op 26 november. Eén ding is zeker: zowel de vaxers als de anti-vaxers zijn de situatie beu en willen terug een leven zonder pandemie. Foto: Joël De Ceulaer

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
schilderij Xuas geel lintje
Kunst voor Dag tegen Kanker