Antwerp Ucoin maakt intrede

Niet wegens, maar net dankzij de coronapandemie ontstond ‘Antwerp Ucoins’, een initiatief dat de lokale handelaars een duwtje in de rug moet geven. Zowel het toerisme in de stad opkrikken als de horecasector steunen, het lijkt althans een win-win situatie.

De ‘Antwerp Ucoins’ in een notendop: Door een vragenlijst bestaande uit drie eenvoudige vragen te beantwoorden over het MAS en de stadsfietsen konden inwoners van de provincie Antwerpen plots 300 ‘Ucoins’ rijker zijn. Een eerste besteding die plaatsvindt bij toeristische logies en vervolgens de rest van je beschikbare ‘Ucoins’ willekeurig uitgeven aan lokale handelaars. Voor 50% van de uiteindelijke rekening die je voorgeschoteld krijgt in deelnemende handelaars kan je betalen met de ‘Ucoins’ tot en met 31 december.

Sven Vlietinck, kabinetsadviseur financiën in de stad Antwerpen, is lovend over ‘Ucoin’. “Mensen die deelnamen aan de wedstrijd werden verplicht om hun eerste bedrag te besteden aan een overnachting in Antwerpen.  Dit is een bewuste manier om het toerisme in de stad op te krikken. De stad heeft 9 miljoen opzijgezet om de ‘Ucoin’ te verwezenlijken. In plaats van rechtstreeks cash te geven aan de handelaars verhoogt de stad Antwerpen de koopkracht van toeristen. Een 1500-tal zaakvoerders in de provincie Antwerpen schreven zich reeds in, een cijfer dat tot op de dag van vandaag nog steeds in stijgende lijn is.”

“Het netwerk is volop in beweging. Sommige handelaars leken bij de start van het concept bang te zijn voor het onbekende, maar na enkele maanden is een stijging in het aantal inschrijvingen merkbaar. De voordelen van de deelnemende zaken worden breder bekend. Het grote verschil met bijvoorbeeld maaltijdcheques is het feit dat het bedrag via de ‘Ucoins’ binnen de 48 uur op de rekening van de handelaars staat. Door een simpele QR-code te scannen vermijd je trouwens veel papierwerk.”

Eén van de vier suites van “FEEK SUITES”

Ook handelaars zelf zijn enthousiast over het initiatief. Via een mail werden de uitbaters ingelicht over het concept. Sofie, eigenaar van Bed and breakfast ‘Feek Suites’, zag er alvast geen graten in. “Het is voor ons zeker geen risico. De klanten kiezen tenslotte zelf of ze al dan niet komen na de reservatie en de stad betaalt het openstaand bedrag toch. Het is een zeer efficiënte actie van de stad naar de horeca toe. Ik krijg mensen over de vloer die net buiten het stadscentrum wonen en normaal nooit zouden overnachten in de stad.”

“Ik ben ervan overtuigd dat grotere hotels en b&b’s die deelnemen aan het concept hun eventuele lege kamers zeker en vast gevuld zijn door het initiatief. Het is toeristisch enorm interessant om mensen naar de stad te lokken. Het systeem is niet alleen efficiënt en interessant voor ons handelaars maar het is ook gebruiksvriendelijk. De omslachtige consumptiecheques van de Vlaamse overheid dienden aangetekend teruggestuurd te worden. Zeker in 2021 is dit voor ons allemaal wat gemakkelijker, hé.” (lacht)

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ventilatiemaatregelen doet energieverbruik stijgen bij scholen