Bron: factcheck.Vlaanderen, eufactcheck.eu en vrtNWS
Wil je 100% zekerheid over een nieuwfeit? Twijfel je af en toe over het fake-news-gehalte van een artikel? Wel, dankzij Factcheck.Vlaanderen hoeft dat niet meer. Factcheck.Vlaanderen is een onafhankelijke organisatie die zich volledig focust op de waarheid. Elk woord in hun artikels werd gecheckt en zelfs gedubbelcheckt.
Het doel van Factcheck.Vlaanderen is simpel: feiten verspreiden en vooroordelen en desinformatie elimineren. Ze onderzoeken alles, van quotes tot artikels, van wetenschappelijke cijfers tot online content. Het thema is niet van belang, bij Factcheck.Vlaanderen streven ze naar diversiteit van content.
Artificiële intelligentie
Met behulp van artificiële intelligentie wordt fake news opgespoord. Textgain, een spin-off van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen creëerde een techniek dat automatisch teksten kan analyseren. Zo worden onwaarheden opgespoord en aangepast. Er kom dus een deeltje technologie bij kijken, maar het echte factchecken gebeurt door studenten of alumni journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel en de KU Leuven campus Antwerpen. Zij kunnen met vragen of opmerkingen terecht bij twee ervaren journalisten van Belga en VRT NWS.
Eufactcheck.eu
Ook onze school kan het belang van factchecking niet langer ontkennen. Sinds 2019 doet AP Hogeschool mee aan eufactcheck.eu, het factchecking project van de European Journalism Training Association (EJTA). In dat project werken verschillende Europese scholen samen aan een duurzaam factcheck curriculum.
Door het factchecken van Europese politieke claims willen ze de studenten en het publiek een dieper inzicht geven in en meer belangstelling wekken voor democratische processen, zowel op nationaal als op Europees niveau.
Klik hier voor eufactcheck.eu en hier voor factcheck.Vlaanderen.