Antwerpse Goudsmelterij veroorzaakt controverse

In de Jacob Jacobsstraat bevindt zich het hoofdkantoor van goudhandelaar Value Trade. Het bedrijf heeft binnen haar eigen smelterij. Op de twee schoorstenen op het dak na, is in niets te zien dat hier zware edelmetalen worden omgesmolten en verwerkt. Dit is een probleem, want volgens buurtbewoners stoot het bedrijf schadelijke stoffen uit. Het aantal mensen dat kanker heeft, of eraan overleden is, ligt te hoog om toevallig te zijn, klinkt het. 

Het feit dat het gebouw er niet als een fabriek uitziet, zou er volgens buurtbewoners voor gezorgd hebben dat het bedrijf zo lang heeft kunnen werken zonder veel milieu-inspecties of uitstootcontroles. Value Trade laat regelmatig zelf tests uitvoeren, die niets problematisch waarnemen.

Eigenaar Sam Goetz heeft een aanvraag ingediend voor een nieuwe omgevingsvergunning.  Daarmee zou het bedrijf haar huidige werking de komende tien jaar kunnen blijven voortzetten. Of de stad deze vergunning gaat toekennen, wordt nog onderzocht.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Is onverdoofd slachten nog van deze tijd?