6 tips om mentaal én fysiek gezond te blijven in quarantaine

Het Coronavirus heeft ons land in zijn greep. Er heerst veel onzekerheid, mensen moeten noodgedwongen van thuis uit werken en sportcentra worden uit voorzorg gesloten. Zijn de Belgen dan nog wel genoeg in beweging? Lees deze 6 tips om mentaal en fysiek gezond te blijven in quarantaine.

1: Kalmte kan u redden!

Ben je in paniek? Geen nood! Op nieuwssites zoals www.hln.be of www.vlaanderen.be kan je 24/7 terecht voor allerhande vragen over COVID-19. Je kan de FOD Volksgezondheid bereiken tussen 8 en 20 uur via het nummer 0800 14 689. Nog niet gerustgesteld? Een goede manier om kalm te blijven is door je te informeren. Kijk geregeld naar het nieuws of lees de krant om van de laatste updates op de hoogte te zijn. Volg je de richtlijnen en maatregelen van de regering strikt op dan is er geen reden tot ongerustheid.

Als je thuis al verveeld zit te wachten op de dag dat je weer een terrasje mag gaan doen, probeer deze vreemde periode dan te kaderen. Het is belangrijk dat we nu binnen blijven om dat nare virus de wereld uit te krijgen. Daarna kan je weer naar hartenlust op de terrasjes vertoeven. En zeg nu zelf, wat zijn deze enkele maanden op een heel mensenleven, toch?

2: Onderhoud sociale contacten

Ook al klinkt het erg tegenstrijdig met de ons opgelegde maatregelen, is het erg belangrijk voor je mentale gezondheid sociale contacten te onderhouden. FaceTime of Skype regelmatig naar vrienden en familie. Ken je iemand die in een rusthuis verblijft en nu erg lang geen bezoek mag ontvangen? Bel die persoon dan misschien eens op!

Spendeer wat quality time met je huisgenoten. Die Monopolydoos smeekt waarschijnlijk om van onder het stof gehaald te worden. Kijk samen een gezellige film of bak een lekkere cake.

3: Blijf in beweging

Als je thuis moet werken is het vaak verleidelijk daarna de zetel in te ploffen. Maar zo’n hele dag aan je bureau zitten is ook niet ideaal. Blijf daarom zeker in beweging. Binnenshuis kan je een simpele workout- of yogasessie houden. Heb je een hond? Ga er dan mee wandelen of loop eens een blokje rond.

Met schoonmaken verbrand je best veel calorieën. Houd die grote lenteschoonmaak die je al een tijd op de lange baan schuift en breng alle klusjes in huis in orde.

4: Kook gezond

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’ Een waarheid als een koe! Je hebt nu de tijd, dus steek die in het bereiden van gezonde, evenwichtige gerechten. Koop verse ingrediënten en ga ermee aan de slag!

5: Kom in de zon

De donkere Coronawolk mag dan nog boven ons hoofd hangen, we vergeten haast dat de Lente is aangebroken. De zon komt deze week vaak piepen vanachter de wolken. Neem een boek, ga naar buiten en geniet van een goede portie vitamine-D.

6: Geen haast

Weg met dat haastige leven! Het is oké om het even rustiger aan te doen.  Gebruik deze tijd zorgvuldig om alles even op een rijtje te zetten.  Zo haal je uit elke dag die kleine gelukjes die anders in het haastige leven aan je voorbij zouden gaan. Alles mag nu eens wat trager, geniet daarvan.

Gitte Vandeneede

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
The life of a journalist