Microfoon

Hans Van Goethem, woordvoerder VRT: “Geweld tegen journalisten is enorm toegenomen”

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft tijdens de betogingen van zondag 5 december tegen de coronamaatregelen hun logo van de plofkapjes van de microfoons gehaald. “Als er bedreigingen zijn, nemen we onze voorzorgen door extra maatregelen te voorzien, maar deze maken we voor de veiligheid van onze mensen niet bekend”, zegt woordvoerder van de VRT Hans Van Goethem. 

Gaan jullie vanaf nu altijd met een anonieme microfoon te werk of is dat enkel voor speciale situaties? 

“Ik kan niets specifieks zeggen over het al dan niet gebruik van een anonieme plofkap” vertelt Van Goethem. “We moeten situatie per situatie apart inschatten zodat er veiligheidsmaatregelen in acht genomen kunnen worden. Dat kan gaan over betogingen in ons land, maar dat kan ook over een van onze reporters die naar een oorlogsgebied in het buitenland trekt. We moeten telkens goed bekijken wat de situatie is en hoe we de veiligheid kunnen garanderen.” 

Hebben jullie veel last van agressiviteit tegenover jullie journalisten? 

“We leven duidelijk in een klimaat waar een sterke polarisatie te zien is. Die brengt het probleem met zich mee dat er meer bedreigingen geuit worden. Die bedreigingen zijn zowel verbaal als fysiek. Er zijn meldingen van geweldplegingen en bedreigingen tegen journalisten die zowel wereldwijd zijn als ook bij ons in Europa. Er zijn verschillende rapporten die dat aantonen.” 

“Zo heeft de Raad van Europa eerder dit jaar nog een studie bekend gemaakt waarin duidelijk blijkt dat het aantal bedreigingen en het geweld tegen journalisten ook bij ons in Europa de laatste jaren is toegenomen.” 


Volgens het jaarverslag van het platform van de Raad van Europa zijn bedreigingen op journalisten tegenover 2019 erg toegenomen. Volgens het artikel zijn er meer dan tweehonderd ernstige schendingen gerapporteerd op de mediavrijheid in het afgelopen jaar.  

De oorzaak hiervan is de COVID-19-pandemie, die een impact heeft gehad op onafhankelijke journalistiek. Hierdoor is er meer geweld naar journalisten toe. Het rapport benadrukt een groei in bedreigingen van de mediavrijheid en vraagt om dringende actie onder te nemen. Er wordt in vermeld dat de pandemie aantoont hoe fragiel onze grondrechten zijn.  

De VRT is uit veiligheidsoverwegingen discreet over beschermende maatregelen voor journalisten.


Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Campus Middelheim Antwerpen kleurt oranje
Campagne tegen seksueel geweld kleurt Universiteit Antwerpen oranje