‘Het zijn enkele tientallen relschoppers die ervoor zorgen dat duizenden mensen bespoten worden met traangas’

Verschillende coronabetogingen vonden afgelopen maand plaats in Brussel. Heel wat manifestanten verzamelden zich in de hoofdstad. De vernielingen die aangebracht werden, lokten heel wat reacties uit. Organisator, Ezra Armakye, licht de situatie rond de vernielingen tijdens zijn betogingen, kort even toe.

Welke boodschap wil u met dit initiatief meegeven aan onze ministers, onze overheid?

‘Het doel van onze organisatie is samen vechten voor vrijheid omdat de huidige coronamaatregelen een rem zetten op onze vrijheden. Dat signaal willen we uitstralen en aan de politici overhandigen met betogingen. Zo laten we zien dat wij dringend nood hebben aan veranderingen.’

Denkt u dat er met deze betogingen verandering kan komen in het beleid van onze overheid?

‘Tijdens betogingen komen heel veel gelijkgestemden samen. Het depressief gevoel wanneer ze thuiszitten, wordt tijdens zo’n bijeenkomsten volledig omgezet naar een gevoel van eenheid en hoop. Buiten deze betogingen, richten we samen veel meer acties en andere samenkomsten op. We zien nu dat er ook meer deskundigen zoals brandweermannen en verpleegsters zijn, die zich willen laten horen omdat wij vanuit Samen Voor Vrijheid een duidelijk signaal geven dat wij iedereen als één familie willen hebben. Hoe meer wij verbinden, hoe meer we kunnen realiseren. Zo laten we zien dat de kracht van het volk bij ons ligt.’

Uw betogingen brachten ook vernielingen met zich mee. Hoe staat u daar tegenover?

‘Ik ben een onderzoek gestart samen met Comité P. Het zijn enkele tientallen relschoppers die ervoor zorgen dat duizenden mensen bespoten worden met traangas en aangevallen worden door de politie met waterkanonnen. Ik vermoed dat deze relschoppers met de intentie komen om rel te schoppen zodat de politie het protocol kan volgen en autoritair kan optreden tijdens betogingen. Wij staan voor eenheid en dat was ook afgelopen zondag 5 december te zien. We hebben duidelijke beelden dat de relschoppers zich als groeperingen gedragen. Mijn verwijten naar de politie zijn dan ook vooral gebaseerd op het feit dat deze personen meermaals door onze stewards worden aangegeven bij de politie. Jammer genoeg zien wij, op dat moment, van hun kant weinig actie tegen deze groepen.’

Zijn er in de toekomst nog betogingen gepland?

‘Elk weekend staat er nu een betoging gepland tot februari. Die zullen verspreid zijn over enkele steden. Onze betoging vanuit Samen Voor Vrijheid zal op 9 januari terug plaatsvinden in Brussel.’

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Relaties in tijden van corona: therapeute Vanessa Muyldermans aan het woord