Alain Mahjoub gefotografeerd door Luk Collet
©Luk Collet

“Diversiteit is het heden, superdiversiteit is de toekomst”

Alain Mahjoub is urgentiearts, psychotherapeut en auteur van het boek: Jij bent, dus ik ben. Daarin pleit hij voor een wereld waarin zorg en verbondenheid centraal staat. “Op die manier kunnen we bouwen aan een samenleving waarin iedereen een positieve bijdrage kan leveren.”

Naast zijn professionele activiteiten is Alain ook actief bij Safe Space. Safe Space is een organisatie in Antwerpen die jongeren helpt door middel van vormingen, educatieve reizen en therapeutische ondersteuning. Daardoor komt hij vaak in contact met jongeren van een andere origine. In het lager onderwijs heeft hij zich lang een vreemde eend in de bijt gevoeld. Alain heeft ook een gemengde afkomst: “De leerkrachten op school leken aanvankelijk vaak wat bevooroordeeld. Pas in het vijfde leerjaar was er een leerkracht die echt in mij geloofde.”

“Door die goede ervaring was het middelbaar een tochtje in het park”, bekent Alain. “In het vijfde middelbaar had ik een Marokkaanse leerkracht voor het vak Islamitische godsdienst. Hij was enorm begaan met de leerlingen en had een verrassend progressief beeld van de Islam: een dat vooral verbindend en helend wilde zijn.”

Andere visie op de samenleving

Het huidige rechtse klimaat is Alain een doorn in het oog: “Polariserende politici krijgen vaak hun zin in streken waar weinig mensen van andere origine wonen. Waar er wel veelvuldig contact is tussen mensen met diverse achtergronden wordt de ballon van haat en polarisatie snel doorprikt. Net daarom is diversiteit bij leerkrachten zo belangrijk. Wie geïnspireerd raakt door een leerkracht van andere origine, ontwikkelt voortaan een andere visie op de samenleving. Een visie die gebaseerd is op inclusie en de samenwerking aan gezamenlijk
geluk, in plaats van een zoektocht naar zondebokken.”

Auteur | Rik Verleije

Organisatie: Safe space vzw
Plaats: Kerkstraat 159, 2060 Antwerpen-Noord

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kapper Raph: “zonder sociale contacten zit ik in een diepe put”