Peter Vandenbempt over FC Barcelona: “Het zou me echt verbazen moesten ze vanaf volgend seizoen al terug kunnen strijden om die Spaanse en Europese titels.”

FC Barcelona werd woensdag voor het eerst in 21 jaar al in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld. Kunnen ze de komende jaren volgen met de rest van de Europese top?

Een overwinning was noodzakelijk tegen Bayern München, konden ze die match in Duitsland winnen?
‘Nee, het was de wedstrijd zoals ik hem verwachtte. Zelfs na die eerste wedstrijd tegen Bayern kon je al waarnemen dat die kloof tussen Barcelona en de Europese top echt gigantisch is. Dit Barcelona is geen Europese topclub meer, zo simpel is het. Niet qua financiële middelen, niet qua organisatie en ook niet op het veld. Bayern München heeft nu twee keer gewonnen met 3-0, maar als ze hadden doorgeduwd zoals een jaar of twee geleden in de kwartfinale van de Champions League, waar ze met 8-2 wonnen, hadden ze zelfs twee keer acht of tien doelpunten kunnen maken. Ik had Barcelona vooraf al nul procent kans gegeven om die match te overleven. Ook in hun vorige match tegen Benfica, kwam Barcelona tekort. Laat staan dat ze dan op het veld van Bayern München kunnen winnen.’

Vindt u het speciaal dat FC Barcelona voor de eerste keer in een lange tijd zal optreden in de Europa League?
‘Op zich is het groot nieuws omdat het al zo lang geleden is en dat de kwalificatie voor de tweede ronde van de Champions League voor een ploeg zoals Barça vanzelfsprekend is. Maar op basis van de wedstrijden die ik heb gezien en de kwaliteit dat er op dit moment bij Barcelona aanwezig is, is het voor mij geen verrassing dat ze op deze manier worden uitgeschakeld.’

Peter Vandenbempt, sportjournalist bij Sporza: “Ik denk dat ze bij Barcelona al wel begrepen hebben dat dit seizoen voorbij is.”

Hoe komt het dat het Barcelona van nu niet meer bij de Europese top behoort?
‘Het volledige elftal heeft aan kwaliteit ingeboet. Vroeger bestond de frontlinie uit Messi, Suarez en Neymar, terwijl die nu bestaat uit Dembélé, Depay en Dest. Je moet daar geen tekening meer bij maken. Ter Stegen doet het nog altijd erg goed tussen de palen, zelfs al maakt hij kleine fouten, zoals die tweede goal tegen Bayern. Maar hij blijft wel van hoog niveau en kan zeker nog enkele jaren mee.
Er zijn maar twee spelers die het topniveau van Barcelona op dit moment kunnen halen. Busquets, een man die erg veel kritiek krijgt maar voor mij nog altijd de beste van de wereld is op zijn positie. De tweede is, als hij fit is, Dembélé. Hij kan effectief het verschil maken. Alle andere spelers zijn ofwel piepjong en hebben nog veel te bewijzen, zoals bijvoorbeeld Araujo, De Jong en Mingueza, ofwel zijn ze heel oud, zoals Pique of Alba die het niveau niet meer kunnen halen.’

Hoe zit het met de toekomst van Barcelona?
‘Het zou goed kunnen dat Barcelona over twee tot drie jaar een geweldige selectie heeft, zeker met jongens zoals Gavi, Pedri en Ansu Fati, maar op dit moment hebben ze de kwaliteit nog niet om het elftal een heel seizoen te dragen. Ze zijn nog aan het vallen en opstaan, wat zeker niet slecht is.’

Foto: Instagram Peter Vandenbempt


Denkt u dat ze later op het seizoen nog beter kunnen gaan spelen?
‘Misschien kunnen de spelers na verloop van tijd aan het systeem van Xavi wennen en begint de ploeg uiteindelijk toch goed te draaien. Ze zullen uiteraard geen kampioen meer worden maar ze zullen maar al te graag in die top 4 willen eindigen om mee te mogen spelen met de grote jongens in het seizoen dat volgt. Het zou me echt verbazen moesten ze vanaf volgend seizoen al terug kunnen strijden om die Spaanse en Europese titels. Ze komen van gigantisch ver.’

Hebben ze momenteel kwaliteit genoeg om de Europa League te winnen?
‘Nee. Ze staan ook niet voor niets straat achterop in de LaLiga. De winnaar van de Europa League wordt automatisch gekwalificeerd voor de Champions League dus ik kan me voorstellen dat ze daar graag hun prioriteit van maken maar dan gaan ze hun niveau zeker voor moeten opkrikken. Zelfs die competitie bevat enkele grote namen zoals Porto en Dortmund.
Ze hebben bij Barcelona al wel begrepen dat hun seizoen voorbij is in de Spaanse competitie, maar als ze alsnog bij de eerste vier kunnen sukkelen zal het al een gigantisch succes zijn.

Moeten ze proberen om transfervrije spelers aan te trekken in januari?
‘Dat zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn met de financiële crisis waar ze momenteel in zitten. Ze kunnen moeilijk twee of drie topspelers aantrekken met zo’n klein budget. Ze hebben niets om te investeren, dus het lijkt me ook het beste om wat ze nog hebben, te investeren in hun jeugd. Het is vreemd dat ze een oud-speler zoals Dani Alves aantrekken. Het lijkt me niet dat hij echt dient om die rechtsback positie te versterken, maar misschien eerder om de jonge garde samen met Xavi te begeleiden. We zullen over enkele jaren zien of de jeugd van Barcelona de club kan redden.’

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Videoreportage Playstation 5