“Wij zijn een klein asiel waardoor onze plaatsen beperkt zijn, maar de dieren blijven hier zitten tot we een goede thuis vinden”

Sommige asielen ontsnappen aan de massale toevloed dieren die tijdens de coronapandemie werden aangekocht. Dierenasiel Schoten heeft daar geen last van. “Tot nu toe hebben wij daar weinig tot niets van gemerkt.”

Werken jullie met een wachtlijst om dieren binnen te brengen?

“Op dit ogenblik hebben we geen wachtlijst omdat we nog plaats hebben, maar soms gebeurt dat wel omdat het aantal plaatsen beperkt is. Maar dat is niet dikwijls het geval. Wij zijn een kleinschalig asiel waardoor er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn.”

Vrezen jullie er soms voor dat mensen sneller hun hond of kat zouden dumpen in plaats van naar een asiel te brengen nu ze op een wachtlijst terecht komen?

“Nee, er wordt minder en minder gedumpt, dat merken we wel. Soms, maar dat is heel zelden, wordt er nog eens een hond gevonden zonder chip. Die is dan eigenlijk gedumpt, maar dat gebeurt niet veel dus dat is verwaarloosbaar.”

Hoe is de situatie in jullie asiel momenteel?

“Rustig, zoals altijd. Bij ons in het asiel zijn er sinds de coronapandemie niet meer of minder dieren binnengebracht. Tot nu toe hebben wij daar weinig tot niets van gemerkt.”

Om welke redenen staan mensen hun hond of kat het vaakst af aan een asiel ?

“De honden die bij ons in het asiel zitten, zijn vaak het slachtoffer van echtscheidingen, allergieën of verhuis naar een appartement waar geen huisdieren zijn toegelaten. Ook de komst van een baby is dikwijls een reden om een dier binnen te brengen. Bij katten is dat anders. Zij worden nog vaak gevonden zonder chip. Daar weten we dus niets van.”

Vinden veel diertjes, die bij jullie worden afgestaan, een nieuwe thuis?

“Allemaal. Het is ons werk om hen aan een nieuwe thuis te helpen. Wij zijn de tussenpersoon om voor de diertjes een nieuwe thuis te zoeken.”

Wat gebeurt er met de dieren die niet geadopteerd worden en daar na x aantal jaar nog steeds zitten?

“Sommige worden snel geadopteerd, anderen moeten soms heel lang wachten op een nieuw baasje. Zo hadden we ooit eens een hond die meer dan 2 jaar bij ons in het asiel verbleef voordat wij de perfecte match hadden gevonden met de perfecte eigenaar. Hier wordt absoluut niet geëuthanaseerd, ook al blijven de dieren hier lang zitten, dat gebeurt niet.

Hoe vinden jullie de meest geschikte match?

“Bij ons in het asiel wordt alles besproken. De mensen komen kennismaken met het dier, er wordt veel gepraat en we kijken naar alle voor- en nadelen. Wij doen ook voor- en na-inspecties bij de mensen thuis. Zo komen we bij hen kijken om bijvoorbeeld te zien of de tuin volledig omheind is.”

Waarom grijpen mensen sneller naar een puppy dan dat ze een hond adopteren?

“Mensen schaffen zich liever een pup aan omdat ze die dan naar hun hand kunnen zetten. Jammer genoeg zijn ze vaak te weinig geïnformeerd over de fokker. Zo komen ze snel bij een broodfokker terecht. Mensen willen een pup, gaan zonder afspraak op pad en hebben keuze tussen tientallen rassen. Dat is een droom voor hen, terwijl de honden met meerdere in een hok zitten en vaak ziek zijn.”

“Hier wordt absoluut niet geëuthanaseerd.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De Marina
Karen François: “Ik doe dit om op een veilige manier nieuwe mensen te ontmoeten”