Jonge belegger Cédric Proost: “Snel rijk willen worden op de beurs wordt bijna altijd afgestraft”

Student Toegepaste Economische Wetenschappen, voorzitter van Capitant Antwerpen, de grootste financiële studentenvereniging binnen België en een eigen boek. Dit zijn de 3 zaken die jong belegger Cédric Proost combineert. Op zijn 21 jaar brengt Cédric zijn eigen boek over beleggen uit.

Staat er een minimumleeftijd op beleggen?

In België moet je 18 jaar zijn om een effectenrekening te oppennen. Dit is een synoniem voor een beleggingsrekening. Als je In België wilt beleggen dan ben je verplicht om zo’n rekening te openen zodat de overheid kan zien hoeveel aandelen je hebt. De overheid wil met deze regel jongeren beschermen zodat die niet hun geld zomaar gaan beleggen zonder dat ze er enige kennis van hebben. Wat je natuurlijk wel kunt doen als ouder voor je kind is in zijn of haar plaats beleggen.

Moet je een minimale kennis hebben om te beleggen?

De kennis die je nodig hebt om te beleggen is minder dan wat mensen denken. Je moet niet alles van de beurs kennen, je moet niet elk beleggingsplatform kennen om te starten met beleggen. Als je start met beleggen en je opent een effectenrekening dan is een test verplicht om je kennis te controleren. Als je toch met minimale kennis wilt beleggen en er zo weinig mogelijk mee wil bezig zijn, dan raad ik fondsen bij de bank Die gaan eigenlijk in je plaats beleggen zodat je er zelf niet veel mee bezig moet zijn.

Wanneer ben je begonnen met beleggen?

Ik ben zelf nu 3 jaar bezig met beleggen. De eerste keer was via de bank. Die openden een nieuwe rekening voor mij waar ik meer rendement op kreeg. Het was de bank die zelf voorstelde om te starten met beleggen zodat ik meer rendement kreeg op mijn spaarboekje. Dit was mijn eerste ervaring met beleggen. Een paar maanden later ben ik bij een beleggingsclub gegaan. Hier spraken we mee af en discussieerden over aandelen en wat de beste keuzes zijn. We legden ook geld samen voor een gemeenschappelijke aandelenportefeuille. Dit was handig aangezien we zo onze individuele kennis deelden met elkaar en konden bijleren over andere sectoren. Zo heb ik meer kennis over technologie aandelen en anderen hebben meer kennis over andere bedrijven.

Begin 2020 ben ik dan met mijn eigen aandelenportefeuille begonnen en dit vlak voor de coronacrisis waardoor mijn portefeuille gecrasht was. Dit is daarna uiteraard wel helemaal terug goed gekomen.

Heb je tijdens de coronacrisis ingezet op andere beleggingsfondsen?

Ik ben meer gaan investeren in bedrijven in de technologiesector. Veel mensen zaten thuis en begonnen Netflix en Disney Plus te zien. Zo heb ik nu aandelen van de streaming dienst van Disney. Ook aandelen van PostNL heb ik aangeschaft tijdens de pandemie. Dit omdat ik ervan uitging dat meer mensen online gingen shoppen omdat je op een bepaald moment niet meer naar de winkels mocht gaan. Op die manier heb ik er wel proberen op in te spelen. Achteraf gezien is dit een gouden zet gebleken.

Er zijn uiteraard veel boeken over beleggen. Welke meerwaarde heeft uw boek juist?

Auteur Cédric Proost met zijn eerste boek

De doelgroep van mij boek is de jonge, beginnende belegger en ik denk dat dat het profiel van een student daar wel bij aansluit omdat veel jongeren zich dan in mijn plaats kunnen inleven. Mijn concept sloeg aan bij de uitgeverij omdat ik zelf een jonge, beginnende belegger ben. Al 3 jaar lang ben ik intensief met beleggen en dit speelde in mijn voordeel. Wat me opvalt is dat wanneer jongeren over beleggen spreken, dit een gevoel creëert bij andere jongeren van wat hij kan dat kan ik ook. Beleggen heeft de perceptie dat het vaak oude mannen zijn die erover komen praten terwijl er ook veel jonge beleggers zijn.

 

Waarom is het vandaag de dag beter om met je spaargeld naar de beurs te gaan dan het te laten staan op je spaarrekening?

Je verliest geld wanneer het op je spaarboekje blijft staan. Daarentegen als je het op de beurs belegd zijn de rendementen veel hoger. Geld op een spaarboekje brengt een minimumrente van 0,11% op. Dit is verwaarloosbaar weinig. Het leven wordt elk jaar duurder en dit komt door de inflatie. Een inflatie is heel simpel gezegd de algemene stijging van de prijzen. We spreken op termijn van 7% per jaar gemiddeld en hierdoor ga je aan koopkracht winnen. Dit wil zeggen dat je geld meer waard gaat worden en dit maakt de beurs zo interessant.

Waar haal je de informatie over aandelen?

Ik lees veel in het economische tijdschrift De Tijd, vooral digitaal. Voor de rest vind ik op Google enorm veel informatie over aandelen. Je hebt ook nog Yahoo finance. Dit is de tegenhanger van Microsoft en die geven ook heel wat duiding over het gezochte aandeel. Een laatste bron is mijn broker. Dit is een onlinebank waarop je belegd. De mijne is Bolero, het beleggingsplatform van KBC. Die organiseren veel lezingen als ook op hun app vind je enorm veel informatie. Dit zijn mijn belangrijkste bronnen van informatie.

Wat zijn de 3 belangrijkste tips die je zou geven aan jonge, beginnende beleggers?

  1. Start zo vroeg mogelijk:

Dit is de belangrijkste tip die ik kan geven. Op jaarbasis haal je gemiddeld 7% rendement wat een mooi aantal is. Het jaar daarop ga je nog is 7% halen op je inleg maar ook op de 7% die je het jaar daarvoor hebt gehaald. Het wordt iets meer en als je dit een tientaal jaar doet begint dit wel serieus op te lopen want je behaalt eigenlijk rendement op rendement en dit is gratis geld want je hebt dat zelf nooit moeten inleggen. Dit is de reden dat ik mijn boek heb geschreven, om jongeren te overtuigen zo vroeg mogelijk te starten met beleggen

2. Beleg enkel in wat je kent:

Je hebt veel jongeren die graag willen inspelen op het snel rijk worden en die gaan beleggen in producten met heel veel risico’s waar ze weinig van kennen. Dit raad ik af omdat je niet weet waar je mee bezig bent. Kijk altijd goed naar aandelen of bedrijven die je kent want hiermee ga je risico’s voorkomen. Hetzelfde telt voor de enorm populaire cryptomunten. Je kan best eerst wat onderzoek doet vooraleer je er geld in gaat beleggen. Snel rijk willen worden wordt op de beurs bijna altijd afgestraft.

3. Pas op voor succesverhalen:

Dit is iets waar jongeren veel mee te maken krijgen. Ze horen vaak verhalen van mensen die een x aantal euro hebben gewonnen met ergens in te investeren. Dit creëert een perceptie dat je op de beurs alleen maar kan winnen maar dit is absoluut niet het geval. Je kan ook veel verlies maken maar op lange termijn is de beurs bijna altijd winstgevend. De succesverhalen gaan ervoor zorgen dat men denkt dat wat je ook doet op de beurs, je altijd geld gaat winnen en dit is niet het geval.

Het boek is te verkrijgen via de website van Borgerhoff & Lambrechts of old press. Het is ook beschikbaar in de Standaard Boekhandel of via Bol.com

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Vlaams, jong en rechts. Radicaal rechts is populair bij de Vlaamse jeugd