bron: www.clauwers.com
bron: www.clauwers.com

Expeditiefotograaf Christian Clauwers: “Het klimaat lijkt vergeten te worden terwijl het nu net cruciaal is”

In het jaar 2020 is de hele wereld stilgevallen. Mensen moesten binnenblijven en konden niets gaan doen. Dat heeft een positieve invloed gehad op ons klimaat. Toch vindt professionele expeditiefotograaf Christian Clauwers dat het niet goed gaat met ons klimaat.  Hij reist de wereld rond met zijn camera om prachtige beelden van de natuur vast te leggen, maar toont daarmee ook de problemen van het klimaat. 

Effect coronacrisis op het klimaat 

De coronacrisis heeft ook positieve effecten gehad. In het begin van de eerste lockdown was er geen verkeer op de weg waardoor er minder CO2 werd uitgestoten. Dat is te zien op de grafiek van de organisatie Carbon Monitor (Koolstof monitor (carbonmonitor.org)) 

Een ander gevolg is dat de economie lokaler werd. Mensen gingen producten in eigen land kopen waardoor er minder vervuiling plaatsvond. Ook het telewerken droeg bij tot een positieve invloed op ons klimaat. 

“Ik zou niet zeggen dat het goed gaat met het klimaat. Er is een vertraging van economische activiteit wereldwijd bij industrieën, de productie brengt normaliter met zich mee dat er uitstoot van gassen plaatsvindt, ook bij transport en verkeer. Doordat dit grotendeels wegviel is alles vertraagd gekomen door corona. Dieren waren plots meer aanwezig in hun habitat of zelfs in de stad. Als de wereld echter terug op gang komt, zal de terugslag veel zwaarder zijn.” 

“Het klimaat verandert niet van dag op dag, het is een proces dat traag op gang komt en veel tijd nodig heeft. Het kan jaren duren. Stel dat we nu alle maatregelen nemen die nodig en klimaatneutraal zouden zijn, dan zou de opwarming van de aarde niet ineens prompt stoppen. Zo werkt het niet. Het neemt veel tijd in beslag.”  

Heeft de lockdown een harde impact gehad of gaat die nog komen?  

“Het is merkbaar dat er een lockdown is geweest en een covidcrisis aan de gang is, het is opvallend dat de productie wereldwijd afneemt. We kunnen dit zien bij het transport door vliegtuigen of vrachtverkeer. Alles hangt aan elkaar vast als een cyclus, van productie tot transport. Heel het systeem valt niet uit elkaar door de crisis maar vertraagt wel. Ook de ontginning van grondstoffen en al de zaken daarrond hebben allemaal een negatieve invloed op het klimaat. In elke fase van deze cyclus wordt er veel uitgestoten.” 

“De transitie naar duurzame energie gebeurt niet altijd even vlot, groeilanden zijn daar niet allemaal even snel in mee. Dat heeft men op de klimaattop gezien. De ambities zijn er maar als alle landen van de wereld niet op één lijn zitten dan heeft het ook niet veel zin.” 

De luchtvervuiling is ondertussen alweer gestegen  

Het klimaat lijkt vergeten te worden terwijl het nu juist heel cruciaal is. We staan op een keerpunt en wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) (een groep van topwetenschappers die wereldwijd erkend worden als experten die het klimaat in het oog houden.) brengen jaarlijks rapporten uit. Die geven een beeld van de toestand van onze planeet en van de noodzaak om daar iets aan te doen. Zij zeggen ook dat als we het nu niet doen, het te laat zal zijn.  

“Door de coronacrisis lijkt het dat niemand bewuster is geworden voor het klimaat. Corona is iets dat komt en gaat, het kan zijn dat het aanwezig blijft, maar we zullen er mee leren leven net zoals met het Ebolavirus.” 

“Er is veel meer budget gericht op covid dan er middelen worden uitgetrokken om klimaatcrisis te bestrijden. Nochtans is de klimaatcrisis belangrijker voor onze toekomstige generaties.”  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kaarsen uitblazen, een oude Griekse traditie met onfris kantje