Nico Warrinnier over de verplichte sluiting van de cultuursector: ’Het is heel raar dat je gestraft wordt als je de beste van de klas bent’

Het besluit van het overlegcomité om alle theaters en bioscopen te sluiten, stuit op onbegrip in de cultuursector. De beslissing van de sluiting was zelf geen onderdeel van het advies van de experten van de GEMS. ‘Ze moeten onze sector eigenlijk zo snel mogelijk weer laten leven’, reageert Nico Warrinnier zakelijk directeur van Theater Elckerlyc op de sluiting.

Vinden jullie het correct dat de theaters moeten dichtgaan en de horeca niet? 

“Dit mag niet uitgevochten worden tussen de horeca en het theater. We dienen de richtlijnen te volgen die de experten en virologen ons opleggen. Sinds twee jaar zitten we in de theaters met zeer strenge maatregelen. In de horeca zijn die maatregelen anders en ook minder streng.  Als je dan hoort van de experten dat de theaters niet op de lijst stonden om te sluiten, maar eerder de kerstmarkten, dan is het natuurlijk heel raar dat je gestraft wordt terwijl je de beste van de klas bent. Dan weet je niet goed op welke manier de beslissingen worden genomen voor je bedrijf.” 

Hoe beïnvloedt de sluiting Theater Elckerlyc? 

“De overheid had ons een ‘Go’ gegeven om de voorstelling Winterrevue op te starten. We hebben alles opgebouwd, de repetities laten doorgaan en we zijn met de show gestart. Een paar dagen later kregen we het bericht dat één van de ministers de cultuursector wil sluiten. Dit gebeurde allemaal nadat we al veel hadden geïnvesteerd in die show. Enerzijds is dat financieel zeer slecht voor ons theater, maar we moeten ook aan het menselijke denken. We hebben veel acteurs, medewerkers en techniekers die enkele weken naar dit moment hebben verlangt. Als dit zo blijft duren dan weten we niet wat de toekomst nog zal brengen.  We zijn maar twaalf weken open geweest in twee jaar tijd, er moet perspectief komen.” 

Hadden jullie de sluiting verwacht?  

“Wij volgen de rapporten die de virologen openbaar maken nauwgezet, dus we hebben wel een overzicht van wat de cijfers zijn. Ze zeiden dat de theaters pas dicht moesten als het zeer slecht zou gaan, dan kan dit eigenlijk niet. Het is op geen enkele manier wetenschappelijk bewezen dat de theaters de grote broeihaarden zijn van de pandemie. Ik wil wel het respect dat we hebben voor de ziekenhuizen en verzorgers duidelijk maken. Als ze morgen zeggen dat de theaters dicht moeten omdat wij de grote broeihaard zijn, dan sluiten wij zonder twijfel. Wij waren bij de allereerste uitbraak van corona het eerste theater dat één dag voor de verplichte sluiting zijn deuren al had gesloten. Dit hebben we gedaan uit voorzorg van onze medewerkers, wij nemen geen enkele risico.” 

Blijven jullie open tot en met zondag? 

“Theater Elckerlyc is een theater van 800 personen. Je gaat niet met een dubbeldekker op reis met vier personen als je dat met een personenwagen kan doen. Voor een theater van onze grote is het niet haalbaar om te openen voor maar 200 personen. Dat is financieel niet haalbaar. Wij zijn gedwongen om te sluiten en ondertussen kunnen wij ook geen shows meer opvoeren tot en met zondag.”  

Gaat theater Elckerlyc het financieel kunnen halen? 

“De cultuursector is een zeer veerkrachtige sector. We zijn ook enorm behulpzaam voor  elkaar. Klank- en lichtbedrijven regisseurs, producers: iedereen die in de ketting zit van de cultuursector wil elkaar in leven houden. Dat is zeer zwaar omdat je altijd persoonlijk inspanningen moet doen naar elkaar, maar na een tijd is die veerkracht eruit. Gaat de sector het overleven? Ja. Gaat de sector er misschien voor de helft zo groot uitzien? Ook ja.” 

Hebben jullie binnen theater Elckerlyc ondervonden dat er veel corona besmettingen waren?  

“Er is in ons theater heel hard ingezet op ventilatie, dit was al voor corona. We kunnen ook één of twee stoelen plaatsen tussen de toeschouwers. Alles wat de overheid wenst dat hebben wij gedaan. Wij hebben geen enkele telefoon gekregen van onze gasten of van de contact tracing over een mogelijke besmetting. Wij komen in de meeste onderzoeken zeer positief uit als theater. Ze moeten onze sector eigenlijk zo snel mogelijk weer laten leven. “ 

Beluister hieronder een fragment van het interview met Nico Warrinnier:

Auteurs | Fleur Iven, Lauren van der Pas, Gabriella Weitman, Dorien Janssens

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Van de ‘#samentegencorona’ merk ik niet veel in dit land”