Ongeziene inflatie zorgt voor loonsverhoging in 2022

De grootste loonsverhoging van het afgelopen decennium staat voor de deur. Dat komt door de torenhoge inflatie die oprukt. “De voornaamste oorzaak hiervan zijn de sterk gestegen energieprijzen.” zegt Véronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius. Voor de werkgevers klinkt een loonstijging erg zorgwekkend. 

Het leven is de afgelopen tijd een pak duurder geworden. De inflatie (zie kader) is opgelopen tot bijna 6%. Het is meer dan tien jaar geleden dat het prijspeil zo fel steeg. Het is je waarschijnlijk ook opgevallen dat je in de supermarkt meer betaalt voor je boodschappen. Maar vooral de energieprijzen zijn de laatste maanden enorm in de hoogte geschoten. Aardgas kost momenteel meer dan het dubbele tov vorig jaar. “Alleen al het deel van de energieprijzen, maakt in het percentage van de inflatie bijna 4% procent uit. Dat is waanzinnig”, zegt Véronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius.  

Wat is inflatie?  

De inflatie geeft aan hoe duur het leven wordt. Het is de algemene prijsstijging van goederen en diensten.  

Bijvoorbeeld: Vroeger kostte een flesje water 0,70 cent. Tegenwoordig betalen we daar bijna 1 euro voor. Het leven wordt duurder. Dat is inflatie.  

Loonindexering als oplossing? 

Door de sterk stijgende inflatie, loopt men het gevaar dat je na een tijd steeds minder kan kopen met hetzelfde geld. Daarom bestaat er in België loonindexering. Dat is een automatisme waarbij de lonen verhoogd worden als de prijzen van goederen en diensten stijgen boven een bepaalde drempel. De overheid wilt op die manier de algemene prijsstijging compenseren en de koopkracht (zie kader) van het volk beschermen. 

Wat is koopkracht?   

Geeft aan hoeveel je per gezin met je maandelijks budget kan kopen. Koopkracht is afhankelijk van je inkomen, de belastingen en de inflatie. 
 
 Werkgevers vrezen voor concurrentiekracht  

Loonindexering klinkt echter niet voor iedereen als muziek in oren. De werkgevers zien hun loonkosten namelijk stijgen met bijna 4%. “Dat leidt tot enorm veel nervositeit bij de bedrijven.” zegt mevrouw Goossens. “Hogere lonen kunnen namelijk de concurrentiekracht aantasten.” België is het enige land in Europa dat het principe loonindexering toepast, terwijl er wel handel gevoerd wordt tussen ons land en andere Europese landen. Als de prijzen van onze goederen en diensten dus stijgen tov andere landen, worden onze producten minder voordelig. Door een loonindexering hou je die algemene stijging in gang, vrezen veel werkgevers. Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) wil daarom dat er dringend overleg komt tussen de regering, verbonden en werkgevers.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Coronafilosofie