De droogdokkensite wordt omgetoverd tot een maritieme belevenis

In 2023 starten de werken aan de droogdokkensite aan het Kattendijdok aan de Schelde van Antwerpen. Het multidisciplinaire team staat onder leiding van het Rotterdams architectenbureau Atelier Kempe Thill. 

Het team zal de droogdokkensite omtoveren tot een maritieme belevenis. Niet alleen de havengeschiedenis van Antwerpen wordt verwerkt maar ook een blik op de toekomst. Volgens Schepen van stadsontwikkeling Annick De Ridder zal deze verandering bezoekers én bewoners dichter bij de haven en de Schelde brengen. “Het is, kortom, een project dat me als schepen voor haven én stadsontwikkeling na aan het hart ligt. Nu een multidisciplinair ontwerpteam is geselecteerd begint dit project steeds meer concrete vorm te krijgen.” 

Het doel is om het erfgoed zo goed mogelijk te behouden, kennis over te brengen en bezoekers dichter bij de haven en het water te brengen. Dankzij industrieel erfgoed uit de collectie van het MAS zal dit mogelijk zijn. Door deze ontwikkeling, droogdokkenpark wordt een belevingssite, wil stad Antwerpen haar identiteit als havenstad bevestigen. 

Het masterplan 

Voordat het ontwerpteam werd uitgekozen, lanceerde men voor de ontwikkeling van de maritieme belevingssite een ontwerpopdracht in 2021. De ontwerpopdracht bestaat uit 3 delen: de opmaak van een masterplan, een faseringsplan en een ontwerpopdracht voor de gebouwen en de buitenruimte. 

In het masterplan zitten de droogdokken 1 tot en met 10 alsook de twee gebouwenclusters die op de site staan. Ook het noordelijke deel van het vijzelgemaal aan de Royerssluis en de loodsen in het droogdokkenpark worden meegenomen in het plan. In het masterplan zit de visie van het ontwerpteam omtrent zaken zoals de beeldkwaliteit, de inrichtingsprincipes, de ontsluiting, de toegankelijkheid en de routing. Het voornaamste uitgangspunt is de optimale zichtbaarheid van de verschillende dokken 

De gebouwen op de site zal men renoveren, restaureren en nieuwbouw inzetten met zonder het bijzondere en authentieke karakter van de site te verstoren. Het historisch industrieel erfgoed zoals Pomphuis 1, is beschermd als monument en zal zijn originele staat behouden. 

De droogdokkensite 

De droogdokkensite ligt in het noorden van Antwerpen en bevindt zich tussen de Kattendijksluis en de Siberiabrug. De site maakt deel uit van het Droogdokkeneiland. Aan de Schelde ligt het Droogdokkenpark, met het bekendere Belvédère. De Droogdokkensite bestaat uit 9 beschermde droogdokken die gebruikt worden door onder andere het MAS, de dienst Behoud en beheer, partners van het maritiem erfgoed, sociale tewerkstellingsorganisaties, de jeugdwerking van Stormkop, Piazza en Nest. Maar ook door de stadshavendienst. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Studentenclubs moeten up-to-date blijven”