Seppe Van Pottelbergh, communicatieverantwoordelijke Kazou:“Blijven ijveren voor andere regels tot niemand uitgesloten kan worden” 

Vanaf 1 februari moeten jongeren die op skireis naar Italië, Duitsland of Oostenrijk gaan een boosterprik krijgen. Organisaties die jongerenreizen aanbieden, zijn ontevreden over de maatregel. Seppe Van Pottelberg, communicatieverantwoordelijke bij Kazou, de vrijwilligersorganisatie van de Christelijke Mutualiteit: ”Wij trekken aan de alarmbel omdat jongeren voor de zoveelste keer de dupe worden van de richtlijnen.”   

Wat vinden jullie van het feit dat je een boosterprik moet krijgen om op skireis te gaan naar Italië, Duitsland en Oostenrijk?   

“We stellen vast dat jongeren die aan onze reizen willen deelnemen niet gemakkelijk naar Oostenrijk, Italië en Duitsland kunnen gaan. De richtlijnen daar komen niet overeen met de Europese richtlijnen. En zij lijken ook niet op de maatregelen die we in België gewoon zijn. Dat zorgt voor een groot conflict.   

De barrières zijn er voor de jongeren. Daarom hebben wij aan de alarmbel getrokken voor versoepelingen en wij merken wel een paar veranderingen op. Oostenrijk lijkt nu toch wat toe te geven. Zo verandert het de regel dat de vaccinaties niet ouder dan 6 maanden mogen zijn naar 7 maanden.”  

Schrikken de richtlijnen de jongeren niet af?   

“Het heeft de jongeren zeker niet afgeschrikt. Jongeren willen reizen en willen weg. Er zijn meer inschrijvingen, zowel voor de wintervakanties als zomervakanties. Nu ze weer op wintervakantie kunnen, zijn de jongeren niet meer tegen te houden. Wij willen dat mogelijk maken maar dat kan ook enkel alleen binnen het wettelijk kader en binnen wat voor onszelf praktisch haalbaar is.”   

Welke leeftijdscategorie is vooral de dupe van de richtlijnen?   

“Algemeen zijn het de minderjarigen die de dupe zijn van heel dit systeem. Zij moeten kijken wat haalbaar is en waar ze nog naar toe kunnen gaan. Duitsland is het enige land waar je vanaf 6 jaar een herstel- of een vaccinatiepas nodig hebt. In Oostenrijk is er een testensysteem waarbij 12-15-jarigen enkel één test moeten uitvoeren maar de rest heeft een boosterprik nodig. Zij zien daar de 15-17-jarigen als volwassen aan. In België is dat niet zo. Het zou fijn zijn als die landen soepeler zouden zijn of gewoon de Europese richtlijnen zouden volgen.  

Wij als vzw gaan dan op zoek naar oplossingen omdat wij hebben opmerken dat het mentale welzijn van de jongeren achteruit is gegaan door het lang binnen zitten. Om toch een goed en georganiseerde reis te verzorgen voor jongeren, blijven wij ijveren voor andere regels, zodat niemand meer uitgesloten wordt.”  

Hebben jullie de indruk dat jongeren nu meer geneigd zijn een boosterprik te nemen?   

“Onze missie is reizen organiseren voor jongeren, niet vaccinaties promoten en/of tegengaan. Het is belangrijk dat wij als organisatie toch wel in orde zijn wanneer wij op reis vertrekken. Het zou een zonde zijn om met een bus vol jongeren bus terug te rijden omdat wij niet in orde zouden zijn.”  

Wat vindt u van het initiatief dat minister-president Jambon genomen heeft om Italië en Oostenrijk te vragen jongeren tussen 12- 18 jaar zonder boosterprik toe te laten?  

“Wij zijn hier super blij om. Wij willen een oplossing voor de jongeren. De minister-president kan die landen aanschrijven. Hoe dat allemaal te werk gaat en tot stand komt, weten wij niet maar elk land heeft zijn eigen regels.   

We zitten met vijftigduizend jongeren die mee gaan skiën en met vragen zitten. Deze vragen moeten wij als organisatie zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. Wij hebben nu een coronapasrekenaar gemaakt, een formulier waar je al je gegevens kan ingeven. Gegevens zoals wanneer je gevaccineerd ben geweest of vanaf wanneer je hersteld bent. De coronapasrekenaar legt je precies wat je nodig hebt om op reis te kunnen vertrekken. Alles heeft met timing en het land zelf te maken. Wij beslissen altijd één maand op voorhand of een reis zou doorgaan want de regels veranderen elke keer onaangekondigd.”  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Studente zit met handen in het haar een online les te volgen
De Zoom klas van 2021