Muur van Rubens

Het Ensorjaar stuurt ons de geschiedenis in

2024 is het jaar van James Ensor: exact 75 jaar geleden stierf de Vlaamse schilder in Oostende. Na zijn dood verspreidde zijn kunst zich door heel Duitsland. Bekend om zijn rebelse en innovatieve werken werd hij begeerd, maar ook gecensureerd.

James Ensor (1860-1949) noemde zich ook wel de ‘moderne Rubens’. Met zijn felle kleuren, opvallende thema’s en invloeden bereikte hij een groot publiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reisden zijn werken mee met de tentoonstelling Flämische Kunst der Gegenwart. DeVlag, een nazi-Duitse organisatie, zette het project op poten met als doel een culturele vriendschap te sluiten met Vlaanderen.

Düsseldorf als begin- en eindpunt

DeVlag werkte samen met Düsseldorf, waar de eerste tentoonstelling plaatsvond. Ondanks dat ze enkele van zijn werken censureerden, bleef Ensor de populairste artiest tussen de 52 Vlaamse schilders. Met zijn rebels karakter haalde hij gedurfde thema’s aan, zoals religie, de overspelige man en een zelfstandige vrouw die alcohol drinkt en oesters eet (De Oestereetster).

Na de Tweede Wereldoorlog werden maar liefst 16 werken van hem teruggevonden in Düsseldorf. Eén van zijn werken is hier te vinden in het Kunstpalast.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Roken_StiersMila
Dag Tegen Kanker: ‘De Strijd tegen Roken’