Racisme in tijden van corona

Corona heeft de hele wereld twee lange jaren in zijn ban gehouden. Velen hebben moeilijkheden gekend, velen hebben dierbaren verloren. ledereen kent wel iemand die eraan geleden heeft.

Voor ons project rond COVID-19 hebben wij de Aziatische gemeenschap onder de loep genomen, die naast quarantaine ook nog moest omgaan met stijgend racisme. Wij hebben te Antwerpen de Chinese Wijk onderzocht om naar hun ervaringen met corona en het racisme te polsen.

Uit dit onderzoek en deze interviews hebben wij een videoreportage en een audioreportage gemaakt die u hieronder kunt bekijken en beluisteren. Voor de geschreven media hebben wij een fictief artikel gepitcht aan De Standaard Weekblad.

Aanzet tot geschreven achtergrondstuk

We vergeleken racisme ten opzichte van de Aziatische gemeenschap in de Chinese wijk in Antwerpen voor en na de coronacrisis. We kozen hiervoor omdat het nog steeds actueel is en om bewustheid te creëren over dit onderwerp.

We zouden dit fictieve achtergrondstuk pitchen voor het DS Weekblad. Zij maken vaak langere reportages en kijken met afstand naar de actualiteit. Dit onderwerp leent zich hiervoor uit. We hebben de Chinese wijk meermaals bezocht en hier ook interviews afgenomen. We vroegen naar persoonlijke haatervaringen, of het coronavirus wordt gebruikt als excuus voor racistische gedragingen, of er een groot verschil is tussen België en Azië, etc.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kim Vandenbroucke: “De broodfokkers slagen de prijzen op en de asielen mogen de miserie opkuisen”