Started from the bottom, now we’re at MNM

Als iemand me op mijn eerste lesdag in de opleiding journalistiek had verteld dat ik stage zou lopen bij MNM had ik hen eens goed uitgelachen. Maar, hier ben ik dan, een stagiaire op de onlineredactie van radiozender MNM. Het is nog niet gedaan, maar ik kan nu al zeggen dat dit een van de coolste ervaringen ooit is geweest.

Mijn eerste dag

Hoe denk je dat een normale eerste dag op stage gaat? Binnenkomen, je laptop krijgen, logingegevens enzovoort. Dat was wat ik dacht dat ik kon verwachten, maar twee weken op voorhand kreeg ik ander nieuws. “Sam, zie je het eventueel zitten om een week vroeger te starten om op captatie te gaan voor Expeditie Gillis & Govaerts?” stond er in de mail van mijn stagementor. Daar heb ik natuurlijk lang niet over moeten nadenken. Daarom startte mijn eerste stagedag in het een schuur in een bos niet zo ver van Leuven. De persoon van de redactie die ik die week moest volgen waarschuwde me voor de drukte die er zou komen. En die drukte kwam er ook direct aan. Heel de dag was ik in de weer met artikels schrijven, foto’s nemen, Instagramposts te verzinnen en eindredactie te doen voor MNM Select. Wanneer het 22 uur in de avond was, kwam ik uit mijn eerste werkhigh. ‘Wat was dat?’ dacht ik. Maar de heel de week was hetzelfde. Het was een gigantisch drukke week met een vuurdoop die ik me nooit had kunnen inbeelden. Maar ik heb me ook vreselijk hard geamuseerd.

Mijn eerste publicatie

Mijn eerste publicatie was een artikeltje over ex-mol Lennart. Hij kwam tijdens Expeditie Gillis & Govaerts een namiddag langs om kakkerlakken en wormpjes te bakken om die dan op te eten. Daar moest ik foto’s van nemen, die foto’s bewerken en dan een verslagje schrijven over het kokkerellen. Dat verslagje moest dan ook zo snel mogelijk online. Het is niet wat ik had verwacht als eerste publicatie bij MNM, maar het mag eens wat anders zijn dan zwaar en moeilijk nieuws brengen.

Een bijzondere ontmoeting

Tijdens mijn tweede stage week mocht ik mee naar een bekende koers ‘De Waalse Pijl’, samen met MNM-DJ Laura Govaerts. Wij gingen de vrouw van coureur Teuns volgen voor een namiddag terwijl haar man de koers reed. We kozen juist voor die interviewees omdat Teuns niet echt een kanshebber was om die koers te winnen. En dan… won Teuns de koers. Ik was de quicklink aan het filmen (dat is het beeld dat je krijgt in de app wanneer je naar de radio wil kijken) en tegelijk ook nog eens foto’s aan het nemen. Ineens ging alles vliegensvlug. Ik maakte foto’s, ik filmde wat er gebeurde, ik liep de vrouw van Teuns achterna terwijl zij vol blijdschap op zoek ging naar haar man die net een klassieker had gewonnen…. Wat een dag. Wanneer dat moment voorbij was, mocht ik als een van de enige mensen van de pers voorbij de hekken, zette ik me op de grond en begon ik de foto’s en beelden te bewerken en te versturen naar Brussel. Wanneer ik in de auto zat, zag ik dat Sporza die beelden had gebruikt op hun website en dat het dagenlang een van de meest gelezen artikels was. Dat is een moment waar ik zo trots op ben en voor altijd zal meedragen.

Veel geleerd

Op een stage leer je zoveel bij op zo een snel tempo! Een van de dingen waar ik eerst niets van kon en waar ik nu wel mee overweg kan is Photoshop! Ik kan foto’s bewerken, content en story’s maken met video’s en animaties en wat nog meer! Voor Photoshop groot of klein, moet je dus bij mij zijn!

Anekdote

Om de zoveel tijd wordt op de redactie van MNM geroepen: “Koffiekamer!” Op de eerste verdieping van VRT heb je de fameuze koffiekamer. Dat is een kleine cafetaria waar je je lunch, snackjes en koffie kan gaan halen. Wanneer iemand die woorden roept, gaan er telkens tien mensen van hun stoel rechtstaan, om samen in de MNM-lift naar beneden te gaan om hun eet- en koffievoorraad aan te vullen voor de dag.

Oeps foutje

Ik kan mezelf gelukkig prijzen dat ik nog geen gigantische fouten heb gemaakt op mijn stage (typefouten niet in begrepen). Maar er is één fout waar ik hard mee heb moeten lachen samen met mijn redactie. Wanneer je op Instagram een post ziet waar er ‘link in bio’ bijstaat, moet je als maker dat in orde brengen via een bepaalde website. Wanneer ik die taak voor het eerst op mij kreeg was het waarschijnlijk een vrijdagnamiddag en was ik al aan het dromen over het weekend. Daarom was ik helemaal vergeten de ‘link in bio’ toe te passen. De maandag erop kwam dat aan het licht. Ik werd gewoon op mijn fout gewezen en er werd niets meer over verteld. Maar ik kon het maar niet loslaten. Ik ging het aan al mijn medestagiaires vertellen en elke keer wanneer ze me hoorde praten was ik weer bezig over mijn linkinbio-fout. Tot op de dag van vandaag lachen we er nog steeds mee dat ik niets fout doe… enkel dat ik ‘link in bio’ telkens vergeet.

Normaal zit mijn stage er bijna op. Maar ik heb de ongelofelijke kans gekregen om nog drie weken langer te werken bij MNM Online en een deel uit de maken van de MNM Blokut, de nieuwe marathonradio van MNM. Zeker luisteren dus en alle sociale media checken, wie weet zie jij wel een van mijn creaties passeren!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hardnekkige hamsters