De energiecrisis eist zijn tol. Steeds meer bakkers kunnen hun energiefactuur niet meer betalen. “Wij krijgen continu bakkers aan de lijn die met de handen in het haar zitten”, vertelt Eddy Van Damme van de Bakkersfederatie in Vlaanderen. “Wij proberen wel de bakkers zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze crisis.”
Door de oorlog in Oekraïne zijn alle grondstoffen in kostprijs gestegen. De elektriciteitsprijs is bijna verdriedubbeld, ook de gasprijs blijft hoog. Hierdoor zijn de facturen veel hoger dan vorig jaar wat het voor de bakkers heel zwaar maakt. “Iedere bakker betaalt zijn voorschotfacturen en bij sommigen zijn die wel al eens aangepast. Nu krijgt iedereen stilaan zijn eindafrekening en die is ook allesbehalve mals. Wij zien bakkers die 55000 euro moeten opleggen voor een afrekening van 6 maanden, dat zijn bedragen die ons echt doen beseffen dat er een groot probleem is. Bakkers moeten vaak aan hun spaarrekeningen zitten om hun afrekeningen te kunnen betalen en dat kan natuurlijk niet blijven renderen”, duidt Van Damme.
Supermarkt versus warme bakkers
Brood kan je natuurlijk ook in de supermarkt kopen en daar betaal je een pak minder, maar er is ook een keerzijde van de medaille, vertelt Chiel Sterckx, retailexpert bij UNIZO. “De artisanale bakker kan je heel moeilijk vergelijken met kant-en-klare afbakmaterialen die je vaak in supermarkten ziet, dat gaat allemaal over de prijskwaliteit. Alles hangt af van de verschillende voorkeuren van consumenten. Je hebt consumenten die vooral rekening houden met de prijs en daarin de kwaliteit minder belangrijk achten, maar je hebt ook consumenten die totaal het tegenovergestelde belangrijk vinden en juist de voorkeur hebben voor kwalitatieve producten.”
De rem erop
“Ik vermoed dat er veel bakkers zullen stoppen als er niet snel een oplossing komt. Er zijn bijvoorbeeld veel uitbaters die normaal binnen 3 jaar op pensioen zouden gaan, maar nu beslissen vroegtijdig te stoppen, om niet meer verlies te draaien. Daar willen wij echt wel iets aan proberen doen”, getuigt Van Damme. Bij veel bakkers zit die angst er echt wel in. Zeker omdat vele consumenten nu beslissen hun brood in de supermarkt te kopen, dat kan voor de bakkers echt wel een probleem worden.
Steunmaatregelen
De regering zou op deze kwestie een antwoord moeten bieden, al is dit niet zo evident. UNIZO werkt samen met de regering om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en de schade zo klein mogelijk te houden. “Enerzijds proberen wij in te spelen op sensibilisering en kijken we wat een ondernemer zelf kan doen om het draaglijk te houden. Anderzijds is het regering zelf die steunmaatregelen moet treffen”, vertelt Sterckx van UNIZO. Ook Van Damme van de Bakkersfederatie trok al aan de mouw van de overheid. “Wij hebben al een ontbijtvergadering gehad met premier De Croo waarin wij ons verhaal gedaan hebben en waar naar ons geluisterd is. Maar als je de steunmaatregelen ziet is er nog niet veel uit de bus gekomen.”
Deurendicht campagne
UNIZO organiseert in het kader van deze problematiek ook een ‘deurendicht campagne’ waarin ze de winkeluitbaters aanzetten om hun deuren doorheen de dag gesloten te houden om de warmte binnen te houden. Uitbaters van bakkers en andere winkels hebben stickers ontvangen waarop staat: ‘Wij zijn open, maar we behouden onze energie voor een warme service”. Hiermee proberen ze consumenten warm te houden om bij lokale handelaars te kopen.