Lars Crommelinck: “Praten is de eerste stap”

De hashtag #ikbenbereikbaar gaat viraal op sociale media. Een concept van Gilles De Backer, zaakvoerder van Utopia events, en Jef Willem, dj en podcastmaker. De hashtag laat aan mensen weten dat ze bij jou terecht kunnen voor een gesprek en wordt massaal gedeeld door jong en oud. Ook Lars, student en fotograaf (20) deelde de hashtag op zijn Instagram.  

Jij hebt de hashtag ‘ik ben bereikbaar’ onlangs gedeeld op jouw Instagramstory. Wat was daar de reden voor?  

“Ik heb heel veel maten die vroeger geen last hadden met hun mentale gezondheid, maar door de lockdown voelen ze zich nu slecht in hun vel. Het leven van studenten is momenteel enorm monotoon: je staat op, je zet je achter je computer om lessen te volgen en je gaat terug slapen. Elke dag ziet er hetzelfde uit en we weten ook niet wanneer hier een einde aan zal komen. Ik zit nu zelf in een heel goede periode, omdat ik wel nog kan werken en afleiding heb, dus ik heb de mentale ruimte om naar de verhalen van mijn vrienden te luisteren. Het is ook iets heel klein, je deelt een hashtag op sociale media en je luistert gewoon, maar mensen hebben er wel iets aan.”  

Heb je er reactie op gekregen?  

“Ja, één van mijn goede vrienden stuurde mij om te zeggen dat het echt niet goed met hem gaat. Het feit dat al zijn ontspanningen zijn weggevallen en hij zijn gedachten niet meer kan verzetten, maakt de situatie alleen maar moeilijker. Je studententijd zou in principe de mooiste tijd van je leven moeten zijn, maar dat valt nu weg en dat is moeilijk. Ik heb eerst serieus getwijfeld om de hashtag te delen, maar ik besef dat er nood aan is en ik ben blij dat ik het toch heb gedaan.”  

Schrok je toen je dat bericht kreeg van je vriend? 

“Ik ben hier heel hard van geschrokken. Dat hij het moeilijk had wist ik wel, maar niet dat het echt zo slecht met hem ging of dat hij zo diep zat. Ik ben er ook van overtuigd dat als ik de hashtag niet had gedeeld, hij niet zomaar naar mij had gestuurd om hierover te praten. Ik heb nu maar één persoon kunnen helpen, maar ik ben blij dat er toch één persoon tussen zat die mij hierdoor in vertrouwen nam en zijn verhaal deelde.” 

Waarom twijfelde je eerst om de hashtag te delen 

“Omdat er nog steeds een groot taboe hangt rond mentale gezondheid. Dankzij mensen zoals Jef Willem, die trouwens ook de podcast Onbespreekbaar maakt, wordt er toch meer over gepraat en durven steeds meer mensen aangeven dat het niet goed gaat. Het taboe is er nog steeds, maar de drempel om erover te praten ligt lager.” 

Jij hebt nu de mentale ruimte om naar verhalen van mensen te luisteren, maar zou je de hashtag ook gedeeld hebben als het minder goed met jou ging?  

“Dat is een lastige vraag. Ik denk het niet, omdat het echt moeilijk kan zijn om de zorgen van andere mensen er nog eens bij te nemen als je er zelf al zoveel hebt. Daarom is het goed dat dit initiatief er nu is, want praten helpt echt, je bent ook niet verplicht om de hashtag te delen en je ziet direct bij wie je terecht kan om je hart te luchten. Erover praten is altijd de eerste stap naar een oplossing.” 

#Ikbenbereikbaar is één van de recentste initiatieven rond mentaal welzijn bij jongeren. Ken je nog bekende initiatieven? 

“Ja, je hebt bijvoorbeeld de serie wtFOCK, waarin allerhande (taboe) thema’s aan bod komen. Je hebt ook de website WAT WAT, waar jongeren terecht kunnen met al hun vragen en bezorgdheden. Momenteel is Studio Brussel ook bezig met faqda, waarin Flo Windey op zoek gaat naar antwoorden op moeilijke vragen zoals hoe je als jongere om kan gaan met eenzaamheid etc. Er ontstaan dus steeds meer van deze initiatieven en ik hoop dat deze positieve trend zich zal blijven verderzetten.” 

Wil je meer weten? Hieronder vind je alle links terug.

https://www.wtfock.be/

https://www.watwat.be/

https://stubru.be/faqda

COLOFON
Tekstbadges_tekstFenne Verbeeck
Eindredactie Tekst Senne Raats – Margarita Shishkareva – Aurélie Schelfaut – Andrea Scheltiens
Eindredactie Online David Lambreghts – Oliver Vereycken
Hoofdredacteur Fenne Verbeeck
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zes bezigheden om deze ‘semi-lockdown’ te overleven.