De Rosse Magiër
'De Rosse Magiër' voor zijn bureabox in het stadion

Twitterfenomeen ‘De Rosse Magiër’ na trainerswissel Achter De Kazerne: “Spelersgroep gaat meer door het vuur voor Steven Defour dan voor Danny Buijs’

KV Mechelen-Standard op 19 oktober 2022 staat voor altijd bekend als de eerste match van Steven Defour als officiële T1 van de kakkers. Hij boekte meteen de zege nadat Danny Buijs op maandag werd ontslagen na de slechte resultaten van de voorbije weken. De Rosse Magiër, alias Rutger Verbeek laat als begenadigd twitteraar, KV Mechelen fan en ex-dorpsgenoot van Steven Defour zijn licht schijnen over de trainerswissel.

We zullen beginnen bij het begin. Maandag kwam het nieuws dat Danny Buijs ontslagen werd, was je verbaasd?

Ja en nee. Ik had verwacht dat de club hem nog zou houden tot het WK omdat je dan een voorbereiding hebt van 3 weken. Nu ja, het spel was niet goed en er was ook echt geen klik tussen de spelersgroep en de coach dus denk ik dat het  bestuur sneller heeft gehandeld dan dat ze eigenlijk van plan waren.

Je ben ook in het stadion gevestigd met je kledingbedrijf, dus je komt regelmatig iemand van de club tegen. Heb je de voorbije weken iets opgemerkt van ontevredenheid vanuit de spelersgroep?

Neen, ik kom niet vaak in contact met de spelers zelf want ons bedrijf staat los van het voetbal. Maar mijn goede vriend Evert Winkelmans, die je waarschijnlijk wel kent van de MIDMID podcast, heeft veel inside informatie. Als ex-lid van het supportersorgaan en mediapersoon weet hij veel. Hij had al verschillende signalen opgevangen van ontevredenheid binnen de spelersgroep, dus op die manier wist ik wel al een beetje wat er speelde.

Steven Defour heeft dan halsoverkop het roer overgenomen en ook meteen gewonnen gisteren. Wat is jouw eerste indruk van hem als T1?

Goed uiteraard. Zijn sterkte is dat hij heel dicht bij de groep staat. Hij is nog maar een jaar gestopt met voetballen en kent veel van de spelers goed, ook op persoonlijk vlak. Ze gingen echt voor hem door het vuur gisteren, en dat was totaal niet zo bij Danny Buijs. Als trainer moet hij nog leren denk ik, maar ik heb er vertrouwen in dat hij met zijn kennis en ervaring KV Mechelen terug aan het voetballen gaat krijgen dit seizoen.

Hoe mooi is het als supporter van KV Mechelen, dat een ‘icoon’ van de club nu overneemt?

Ja dat is heel mooi. Ik ken Steven ook al van toen hij nog heel jong was. We zijn beiden afkomstig uit Hombeek en daar voetbalde we wel eens tegen elkaar. Ik heb ook altijd zijn carrière met een vergrootglas gevolgd en dat hij uiteindelijk bij KV Mechelen is gekomen vind ik geweldig.

Over Buijs wordt wel eens gezegd dat hij zijn spelers openlijk bekritiseerde en de hand weinig in eigen boezem stak. Was dat niet het probleem?

Ja, dat denk ik wel. Hij zei alles wat hij dacht tegen journalisten en in Mechelen zijn we dat niet echt gewoon. Maar we mogen niet vergeten dat dat in Nederland wel vaak voorkomt. Daar zijn ze heel direct. Het is bovendien pijnlijk voor Danny Buijs om te zien dat ze het nu ineens wel kunnen, met een nieuwe coach. Dat is wel een beetje sneu voor hem.

Dat er veel motivatie was tijdens de match was duidelijk, maar heb je ook al een verandering gezien op tactisch vlak?

Zeker. Er werd meer in de combinatie gespeeld met veel driehoekjes. Eigenlijk zoals in de tijd onder Wouter Vrancken. Het lukte nog niet altijd maar er was duidelijk al meer spelplezier. Ook heeft Defour Thibault Peyre eruit gehaald. Met alle respect voor hem, maar samen met Jordi Vanlerberghe kwam hij niet heel goed uit de voeten in de centrale as van de verdediging. Met Vanlerberghe, die goed kan voetballen en David Bates die sterker is in de duels dan Peyre heeft Defour zijn eerste wissel doorgevoerd.

Het is misschien een beetje kort dag maar denk je dat dit, na de toch wel dramatische start, het kantelpunt zou kunnen zijn?

Het was inderdaad heel belangrijk om niet te verliezen omdat er anders heel veel druk zou komen op de wedstrijd van zaterdag tegen Eupen. Tot aan het WK is het ook nog twee keer uit tegen Genk en Charleroi en nog eens thuis tegen Zulte Waregem. Als we tegen Eupen en Zulte Waregem de drie punten kunnen pakken, dan zie ik het wel goedkomen.  


Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nooit eerder zoveel file als dit jaar: “Vooral vrijetijdsverkeer en vrachtverkeer zorgen voor toenemende files”