Apple geeft strijd tegen USB-C oplaadkabel op

Na tien jaar geeft elektronicabedrijf Apple toe aan de nieuwe Europese wetgeving waar elk elektronisch apparaat opgeladen moet worden met een universele USB-C -oplaadpoort. De Europese unie wilde deze wet al meer dan tien jaar geleden uitvoeren maar kreeg hevige tegenwind van het bedrijf. Nu geeft Apple zijn strijd tegen dit beleid met tegenzin op. Woordvoerder van CD&V Jan Vanderhoeven en Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) zijn blij met het wetsvoorstel dat Apple verplicht om zijn oplaadkabel universeel te maken. 

“Wij pleiten al meer dan tien jaar voor het gebruik van een universele lader omdat dat niet enkel beter is voor het milieu maar ook vooral voor de consument”, getuigt Vanderhoeven. 

“Er zijn twee grote voordelen bij een verplichte algemene oplaadkabel. Als elk bedrijf overschakelt naar een universele lader, moet er maar één type lader gemaakt worden, waardoor er een positieve impact komt op het milieu. Dat betekent vooral minder elektronisch afval. Door het gebruik van een universele lader zal de consument ook minder last ondervinden in het dagelijks leven, Hij zal geen verschillende opladers gebruikt moeten worden”, stelt Vanderhoeven vast. 

“Op korte termijn zal er meer elektronisch afval zijn doordat er veel bestaande laders niet meer gebruikt zullen worden. Op lange termijn is het tegendeel waar”, beweert Vanderhoeven. “Het probleem bij elektronische apparatuur is dat er vandaag de dag veel verspilling is. Wij als partij willen graag overschakelen naar een circulair model waar we al het afval gaan hergebruiken, zo kunnen we groener leven”, aldus Vanderhoeven. 

Het akkoord 

Apple moet de beslissing die het Europees akkoord genomen heeft, accepteren. Volgens Apple staat dit voorstel innovatie in de weg. 

Op 7 juni 2022 kwamen de EU-wetgevers en de 27 lidstaten tot een besluit om dit voorstel uit te voeren. Het wetsvoorstel werd echter pas in oktober door een meerderheid van het Europees Parlement goedgekeurd vooraleer de ministers van Milieu uit de lidstaten hun akkoord gaven.  

Apple werkt vooral met gesloten technologie waardoor het moeilijk is om in de producten te kijken en er mee te rommelen. Als de politiek groenere maatregelen neemt, moet bedrijven het besluit respecteren. “Er moet ook zeker rekening gehouden worden met de consumenten”, vult Tom Vandenkendelaere aan. 

“Europa vraagt al jaren aan industrieën om een akkoord te vinden zodat alles wordt vereenvoudigd. Doordat er nooit iets veranderd werd, besloten we om een andere aanpak te kiezen en bedrijven te verplichten. In dit geval zal er een verplichte standaard oplaadkabel komen die gebruikt zal worden door elk apparaat van een elektronisch bedrijf. Er wordt een transitieperiode voorzien zodat bedrijven en consumenten zich kunnen aanpassen aan het nieuwe akkoord.” 

Het akkoord heeft geen nadelen volgens Vandenkendelaere: ”Het wordt makkelijker voor iedereen met een apparaat in huis. 

 Het gevolg van te werken met een standaardkabel is een besparing van ongeveer 250 miljoen euro.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Rolstoelgebruiker Austin (25): “soms vraag ik me af of de chauffeur overweegt om gewoon door te rijden”