E-reader in de Standaard Boekhandel

Boetes in Antwerpse bibliotheken verleden tijd?

Antwerpse bibliotheken lanceren vanaf 1 november een digitaal aanbod boeken en films. Gebruikers kunnen daarvoor terecht op twee platformen, namelijk cloudLibrary en Cinébib. Hiermee willen ze Antwerpse lezers de mogelijkheid geven om een boek of film te ontlenen zonder daarvoor hun huis te moeten verlaten. 

Steeds meer mensen beslissen niet meer uit hun warme zetel te komen om boeken te ontlenen bij een bibliotheek. Ook het gebruik van e-readers en digitale boeken gaat de hoogte in. Op deze golf willen Antwerpse bibliotheken graag meesurfen. 

Online platformen

CloudLibrary legt de focus op online boeken. Ze willen hiermee leden van de bibliotheek kennis laten maken met digitaal boeken lezen. Tegelijkertijd geven ze ervaren online lezers de mogelijkheid om hun collectie aan te vullen. Het platform zal makkelijk te hanteren zijn. Je kan zoeken op auteur en titel, of boeken per categorie ontdekken. Ook boetes zijn verleden tijd. Lezers zullen twee boeken per keer kunnen ontlenen en twee boeken kunnen reserveren, dit voor een termijn van zes weken. Wanneer de uitleentermijn verstreken is, verdwijnen de boeken vanzelf. 

Om films te streamen zal je Cinébib moeten gebruiken. Hierop zullen unieke langspeelfilms, documentaires en jeugdfilms te zien zijn. Cinébib zelf splitst zich nog op in twee verschillende platformen. Enerzijds heb je Sooner, zij reiken een breed aanbod aan met zo’n 1400 films en documentaires. Anderzijds is er Dalton, zij focussen zich meer op wereldcinema, kortfilms en documentaires. Hierop zullen maar zo’n 300 films beschikbaar zijn. 

Papieren boeken met uitsterven bedreigd?

Dreigt het papieren boek dan te verdwijnen? Patrik Van Den Eynde, filiaaldirecteur bij Standaard Boekhandel ziet niet meteen een groot probleem. “Digitale boeken zullen papieren boeken niet wegdrukken. Papieren boeken hebben veel voordelen die je bij online varianten niet vindt. Denk maar aan illustraties en de lay-out. Het mooie aan papieren boeken is dat je ze kan uitstallen in een boekenkast en kan genieten van de schoonheid zonder het boek effectief te lezen.”

Kostprijs

Er is wel een keerzijde aan de medaille. Wie gebruik wil maken van het digitale aanbod, zal jaarlijks 15 euro extra moeten betalen voor hun abonnement. Dit gecombineerd met een klassiek bib-abonnement zal je jaarlijks 25 euro kosten. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Internationale Dag voor Mensen met een beperking. “Mijn dochter zou alles doen om haar broer te verdedigen”