Bron: Jens Van Loon

“De boetes die de voetbalbond uitdeelt voor het gebruik van pyrotechnisch materiaal zijn te laag”

De forfaitnederlaag van Anderlecht tegen Standard is een triest hoogtepunt van het toegenomen hooliganisme. Op 23 oktober werd de match in de 64ste minuut stilgelegd nadat de Anderlechtfans voor de tweede keer vuurpijlen op het veld gooiden. Bij vele supporters waren deze feiten de druppel die de emmer deed overlopen. “Als club word je moedeloos van dat soort zaken”, zegt Jonas Heyman, Safety & Security manager bij KV Mechelen.  

Tussen 2015 en 2019 is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken het aantal administratieve procedures voor het gebruik van pyrotechnisch materiaal gestegen van 133 naar 388. In 2020, het jaar waarin de clubs 75 procent van de matchen achter gesloten deuren speelde, waren dit al 146 procedures. Rookbommen, Bengaals vuur en vuurpijlen: het is de laatste jaren schering en inslag in de Belgische stadions. Nochtans is er al jarenlang een verbod op pyrotechnisch materiaal. Tijdens Standard-RSC Anderlecht werd het probleem nog maar eens duidelijk. Na de 3-1 werd het de paars-witte supporters allemaal te veel. De eerste rookbommen en vuurpijlen belandden op het veld. Nadat de match kort werd stilgelegd door de scheidsrechter, floot de ref vijf minuten later de match definitief af.  Na de match vuurden beide supportersclubs op de parking vuurpijlen af richting elkaar. 

Peanuts 
Standard-RSC Anderlecht staat bekend als een grote risicomatch. Ook de supporters van Standard waren niet verwonderd toen de match volledig uit de hand liep. Jens Van Loon, jarenlang supporter van Standard, zat in het vak naast de supporters van Anderlecht en zag alles van zeer kortbij gebeuren. “Iedereen zag het aankomen. Je wist dat de kans groot was dat er iets zou gebeuren als Standard op voorsprong kwam. Ikzelf was al blij dat er niks naar de thuissupporters werd gegooid. Na het vervroegd afblazen van de match besloot ik om het stadion zo snel mogelijk te verlaten. Dit bleek achteraf de juiste beslissing, want de beelden die ik dan later zag, waren hallucinant. Die vuurpijlen zijn zaken die in een voetbalstadion echt niet kunnen, het is echt te gevaarlijk.” 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden legde vorig jaar een nieuw wetsontwerp op tafel om pyrotechnisch materiaal nog strenger te bestraffen. Zo zou onder andere Bengaals vuur bestraft worden met 1000 euro boete en een stadionverbod van twee jaar. Volgens Jonas Heyman, Safety & Securitymanager van KV Mechelen, is deze boete nog veel te laag: “De maximumboete die men in België hanteert is 5000 euro. Dit krijgt een supportersgroep redelijk snel bij elkaar. Als je gaat kijken naar de boetes die de UEFA oplegt bij Europese matchen, dan is dat bedrag peanuts. Daar is de minimumboete namelijk 60 000 euro.”  

Pyrohond 
Zelf werd Standardsupporter Jens Van Loon maar één keer gefouilleerd, en grondig was die fouillage helemaal niet. Bij een match die door iedereen beschouwd wordt als een risicowedstijd, is dat toch wel opmerkelijk. 

 Sven Degruytere is steward bij KAA Gent en herkent het probleem. Ook bij KAA Gent heeft men regelmatig te maken met supporters die verschillende zaken meesmokkelen. “Onlangs hebben we bij de controle voor de match in op en tegen Union nog een supporter onderschept die een rookbom mee had. Als steward zijn we hier dan fier op, we mogen immers geen grondige controle doen. Die bevoegdheid ligt enkel bij de politie. Al zou het een verbetering zijn mochten we in sommige gevallen nog verder kunnen gaan.”  

Een algemene tendens is dat de vuurpijlen steeds kleiner worden. “We merken tegenwoordig dat fans sommige zaken in bepaalde lichaamsholtes steken. Als agent of steward vermoeilijkt dit de zaak, want als supporter heb je recht op de nodige privacy.” In sommige stadions wordt al gewerkt met een ‘pyrohond’. Sven vindt dit een goede vooruitgang en zou deze snuffelaars nog meer willen zien in de Belgische stadions.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Laura (26): “Een bezoek aan de bakker is echt een broeihaard van bacteriën