Jeroen Meus verpakt Dagelijkse Kost in een vegetarisch jasje

Jeroen Meus volgt de vegetarische trend. Hij verpakt Dagelijkse Kost in een vegetarisch jasje met zijn nieuw boek ‘Groentekost’. “Jeroen Meus is een grote naam in Vlaanderen. Het feit dat hij een vegetarisch boek uitbrengt, is een stap in de juiste richting”, zegt Nathalie Van den Bosh die zelf al zes jaar vegetariër is. 

Jongeren en jonge gezinnen zijn zich meer en meer bewust van wat ze eten. Ze zijn actief bezig om gezond te eten én te koken. Bovendien zijn ze vaak bereid hun eetpatroon hiervoor aan te passen. “De smaak van vlees verveelde me. Ik zocht meer variatie en besloot om geen vlees en vis meer te eten. In het begin had ik wat moeite om afwisselend te koken, omdat er nog niet zoveel vervangers waren tegenover nu. Momenteel ben ik al vijf jaar vegetariër en kook ik veel gevarieerder. Ik haal meer voldoening uit mijn gerechten dan voordien”, aldus vegetariër Zita Audenaert.  

In Groentekost schrapt Jeroen Meus vis en vlees en baseert hij zijn gerechten voornamelijk op groenten. Meus wil in de eerste plaats aandacht schenken aan het belang van groenten in maaltijden. Hij wil laten zien dat je met groenten enorm creatief kan zijn. Daarnaast is er een enorme evolutie in de beschikbaarheid van vegetarische alternatieven. In bijna alle supermarkten heb je een variatie aan vleesvervangers. Zelf gebruikt Meus die niet in zijn recepten. Als hij toch een vervanger gebruikt, maakt hij die zelf en bestaat het uit groenten. 

Jamie Oliver  

Nathalie gebruikt de recepten van Jeroen Meus al langer als inspiratie. “Ik ben enorm veel bezig met vegetarisch koken. Ik heb een Instagramaccount waarop ik zelf gerechten deel. Toen ik hier net mee begon, haalde ik af en toe inspiratie uit recepten van Jeroen Meus. Voor beginners is het vaak zoeken en dus kan het kookboek een goed hulpmiddel zijn. Mensen kijken naar hem op en leren zo, eventueel op traditionele wijze, ook creatief met groenten koken. Momenteel vind ik het niet moeilijk om voldoende te variëren, omdat ik er al geruime tijd mee bezig ben.” 

Meus volgt met zijn kookboek andere bekende koks op zoals Jamie Oliver. Ook zij schenken aandacht aan vegetarische maaltijden. Toch vergelijkt hij zichtzelf niet met hen. De kok is niet van plan om nu alleen nog maar vegetarisch te koken of ervoor te zorgen dan een x-aantal procent van wat hij klaarmaakt vegetarisch is. Met Dagelijkse Kost kookte hij al regelmatig vegetarische gerechten. In Groentekost bundelt hij de lekkerste 100 gerechten. 

Variatie 

Misschien is het geen verrassing dat Jeroen Meus met een vegetarisch kookboek komt. Maar aan de andere kant kennen we hem als iemand die respect heeft voor Vlaamse traditionele gerechten. Met zijn vegetarisch kookboek gaat hij in principe in tegen de adviezen die hij heeft meegegeven aan het Vlaamse publiek over koken de afgelopen jaren.  

Jeroen Meus wil met zijn kookboek Groentekost geen statement maken. “Ik leg mezelf eveneens geen beperkingen op. Als ik zin heb in een stukje vlees, dan maak ik dit klaar”, zegt hij in De Tafel van Vier. Jeroen Meus is graag creatief bezig met eten. Met groenten kan hij 100 procent van deze creativiteit kwijt. Hij wil zeker niet alleen maar vegatarisch koken vanaf nu. In zijn programma wil hij voldoende variëren met gerechten. Af en toe een stukje vlees of vis sluit hij dus zeker niet uit.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Even om boodschappen