'Groentekost'

Meer groenten op je bord met Groentekost van Jeroen Meus

Geen vlees, wel groenten. Dat is het concept van Groentekost, het nieuwe kookboek van Jeroen Meus. Maar is dat wel zo gezond als het lijkt? “Vegetariërs hebben snel kans op een tekort aan voedingsstoffen”, zegt voedingsdeskundige Stefanie Luyten. 

Krijg je wel voldoende voedingsstoffen binnen bij vegetarisch eten?  

“In het algemeen is een vegetarisch eetpatroon gezond. Het is wel de bedoeling dat je vlees en vis gaat vervangen door vleesvervangers en ze niet simpelweg achterwege laat. Want dit hoor ik vaak in de praktijk. Mensen die vegetarisch willen leven en de voedingsstoffen in vlees en vis niet vervangen, hebben een grote kans op tekorten.”  

Op welke manier kan je die tekorten toch binnenkrijgen? 

“De meeste vegetariërs hebben een tekort aan vitamine B12, dat voornamelijk in dierlijke producten terug te vinden is zoals vlees. Evenzeer mensen die wel vlees eten kunnen hieraan een tekort hebben. Dan zijn supplementen vaak wel een optie al is het niet noodzakelijk. “ 

Hoe komt het dat vegetarisch eten zo populair wordt? 

“Onze eetgewoonten zijn de laatste jaren enorm veranderd. Vroeger hadden we een zeer klassieke keuken met aardappelen, groenten en vlees. In de loop der jaren, voornamelijk bij de jongere generatie, is dit klassiek eetpatroon toch wel geëvolueerd en daar hoort ook het vegetarisme bij. Daarnaast zijn er nu meer kanalen waarbij we ideetjes kunnen opdoen, denk maar aan Tiktok, Pinterest en Instagram. Ook de horeca speelt hier nu gretig op in, terwijl dit pakweg 20 jaar geleden veel minder was.” 

Waar ligt de drempel om over te schakelen naar een vegetarisch dieet? 

“Veel mensen hebben gewoonweg een verkeerd beeld van het vegetarisme. Ze denken dat de smaak van vlees of vis niet nagemaakt kan worden. Anderzijds zijn er veel mensen die hun stukje vlees gewoon niet kunnen missen en die de stap niet durven te zetten omdat het nog te ‘nieuw’ lijkt.” 

Wat vindt u zelf van het nieuwe boek Groentekost 

“Ik vond het zeer tof toen ik het hoorde. Veel mensen hebben vaak misvattingen over het vegetarisme en denken dat vegetarisch eten niet lekker en smaakloos is. Wanneer een bekend tv-gezicht hierover een kookboek uitbrengt, gaat dit het onderwerp ‘vegetarisme’ weer aantrekkelijker maken en staan mensen hier sneller voor open.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
EXPO Leonardoo
Expo ‘Leonardo da Vinci’: een revolutionaire uitvinder