“Mannen vinden minder snel hun weg naar hulpverlening”

Het is vaak nog taboe dat mannen over hun gevoelens spreken. Groepspraktijk “De Open Plek” in Deurne helpt mensen om te praten over gevoelens. Psychotherapeut Samuel Meljado helpt mannen die worstelen met hun mentaal welzijn. 

Dat mannen niet over hun gevoelens praten is een groot cliché

 “We merken dat vrouwen genuanceerder over hun gevoelens praten terwijl mannen zich luchtiger gedragen Als mannen in een gemengde groep zitten, spiegelen ze zich aan de vrouwen waardoor ze zich onwennig voelen en onzeker overkomen.” 

Het zelfmoordcijfer bij mannen is groter dan bij vrouwen. Ligt dit aan het taboe dat mannen niet praten over gevoelens?  

“Mannen vinden minder snel hun weg naar gesprekstherapieën of hulpverlening. Dat kan de hoge cijfers bij mannen zou kunnen verklaren. Als mannen makkelijker over hun emoties zouden praten, dan ontstaat er een positief effect op het aantal zelfdodingen bij mannen.” 

“In de laatste jaren is het aantal aanmeldingen van mannen in mijn therapiegroep gestegen. Dit komt vooral doordat er meer aandacht wordt besteed aan het mentaal welzijn. Scholen leren hun leerlingen om hun gevoelens te uiten op een vroege leeftijd. We zien dus een positieve verandering, maar we zijn nog niet bij de eindbestemming.” 

Klopt het dat mannen minder praten over hun mentaal welzijn dan vrouwen? 

“Mannen geven in het algemeen even vaak aan dat het niet goed met hen gaat als vrouwen. Ze hebben echter niet de gewoonte om uitgebreid over hun problemen te praten. Ze zoeken eerder afleiding in andere activiteiten en gaan niet gemakkelijk in gesprek.” 

“Sporten om stress weg te werken is niet verkeerd, het is echter eenzijdig en lost het probleem niet op. Mensen gaan naar de sportschool, zien over enkele maanden een verbetering en voelen zich dan beter. Bij emotioneel welzijn kan je geen zichtbare verbetering waarnemen. Mannen hebben meer behoefte aan een doel om voor ogen te hebben.” 

Hebben jullie veel mannen die over hun problemen komen praten? 

“Als we kijken naar onze open groepspraktijk dan zijn we tevreden over het percentage van mannen dat zich bij ons aanmeldt.” 

“Een groepsessie van mannen biedt een grotere meerwaarde omdat ze zich meer op hun gemak voelen. omdat ze in een veilige ‘safe space’ terechtkomen. Ik heb gemerkt dat er snel een connectie wordt gevormd wanneer ik met een mannengroep werk.” 

Wat zijn zoal de onderwerpen die jullie aankaarten? 

“Bij mijn cliënteel heb ik ondervonden dat sommige mannen werden aangezet door hun partner om met iemand te gaan praten. Dat heb ik tot nu toe alleen nog bij mannen meegemaakt Voor de rest komen mannen met dezelfde problemen als vrouwen, enkele voorbeelden zijn  trauma’s of identiteitsproblemen.” 

Vanwaar komt het initiatief om een workshop voor mannen te starten? 

“Ik heb dat samen gedaan met een outdoor coach, We kozen ervoor om samen met mannen te werken omdat we ervan uitgaan dat een kring met enkel mannen sneller vooruitgaat dan een gemengde groep.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wolken, was ik maar een duifje.
Was ik maar een duifje