INTERACTIEVE KAARTEN

Eerder schreef ik al een artikel over interactieve vormgeving. Kort uitgelegd is interactieve vormgeving in bijvoorbeeld een artikel een manier om mensen te laten deelnemen aan dat artikel. Ze kunnen het artikel niet alleen lezen, maar ook reageren of op een poll stemmen en dergelijke. Wil je graag wat meer duidelijkheid over interactieve vormgeving? Lees dan hier mijn artikel.

Ik heb besloten om nog een extra artikel te schrijven over interactieve vormgeving, maar dan met de nadruk op interactieve kaarten. Dat is omdat interactieve kaarten de dag van vandaag echt overal voorkomen.

Interactieve kaarten in tijden van COVID-19

De laatste maanden is ons leven overgenomen door COVID-19. Wekelijks persconferenties, nieuwe regels, mondmaskers, lockdown. We kennen het intussen wel allemaal. Maar de laatste maanden zijn interactieve kaarten ook enorm veel gebruikt en enorm nuttig geworden. Een interactieve kaart wordt normaal gezien up-to-date gehouden en ziet er uit als een normale kaart, met als verschil dat je op verschillende plaatsen in de afbeelding van de kaart kan klikken en dat er dan een uitleg, afbeelding, video verschijnt over die plaats. Om het duidelijker te maken neem ik als eerste voorbeeld deze interactieve kaart waarop je kan zien welke zones oranje en rood zijn in Europa. Zoals je ziet kan je op de kaart op alle verschillende bolletjes klikken. Er verschijnt dan welk land of welke streek dit is en wat de code die bij dat land of die streek hoort dan exact betekent. Maar er zijn ook andere kaarten die de ernst van het Coronavirus aantonen. Op deze kaart kan je enorm veel informatie verwerven. Je kan klikken op een plaats op de kaart en er springt dan een kader tevoorschijn met hoeveel gevallen van COVID-19 er daar bevestigd zijn en hoeveel doden. Ook kan je inzoomen en zelfs satellietbeelden bekijken.

Interactieve kaarten algemeen

Ook al worden er nu veel interactieve kaarten gebruikt in verband met COVID-19, ze worden natuurlijk ook voor doeleinden gebruikt. En die doeleinden kunnen heel verschillend zijn. Op deze kaart wordt bijvoorbeeld duidelijk gemaakt in welke regio’s in de provincie Antwerpen het captatieverbod geldt. En op deze kaart kan u lokale informatie verwerven door op een plek te klikken.

Interactieve kaarten zijn handig om duidelijk te maken waar exact welke regels gelden of om informatie over een bepaalde plek weer te geven op een handige manier. Daardoor gaat het gebruik er van de komende jaren volgens mij ook zeker niet afnemen.

Bronnen: geopunt.be
provincieantwerpen.be
coronavirus.nl
vrt.be

Bron: Het Nieuwsblad
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jonge vrouw
Madonna achterna: zit plastische chirurgie in de lift?