Lichtbollen en mensen op achtergrond

UA studente Valerie (22): “De universiteit moet beter communiceren over de mentale ondersteuning die ze aanbiedt”

Tijdens mind matters week verwelkomt de Universiteit van Antwerpen hondjes op de campus, zijn er workshops en kan je lezingen over mentaal welzijn volgen. De universiteit zet deze week mentale gezondheid centraal, maar hoe gaat het met de mentale gezondheid van haar studenten? Valerie (22) heeft autisme en deelt haar verhaal.

Vind je over het algemeen dat de universiteit genoeg hulp aanbiedt?

De universiteit moet beter communiceren over de mentale ondersteuning die ze aanbiedt. Ze hebben een uitgebreid netwerk aan psychologen en ze gaan specifiek zoeken naar iemand voor jouw noden. Het probleem is dat veel mensen dit niet weten want ik had het graag een paar jaar geleden geweten. Ik ben al eens langs geweest bij STIP, het studenten informatiepunt van de universiteit, en kreeg een psycholoog van de universiteit zelf. Daar was ik echt niet tevreden van en ik vond hem heel onaangenaam. Eén keer heb ik een doorverwijzing gekregen van STIP, door die doorverwijzing kon ik voor 5 euro per sessie terecht bij een psycholoog en de universiteit betaalde het verschil dan terug.

Deze week is het mind matters week op de UA, vind je het belangrijk dat de universiteit bezig is met mentale problemen?

Ja, ik heb het op sociale media zien passeren. Het is wel goed dat ze belang hebben voor mentale problemen maar dit mag ook nog verdere doorheen het jaar worden doorgetrokken. Er zou over het algemeen meer begrip mogen zijn vanuit de universiteit en bij de professoren want nu hangt het heel erg af van uw faculteit. Mijn professoren hebben wel begrip voor mentale problemen want ik heb zelf al uitstel gekregen omdat ik die week niet zo lekker in mijn vel zat.

Hebben die sessies je uiteindelijk verder geholpen?

Ik heb het gevoel dat ik ben verder geholpen al sta ik natuurlijk nog niet waar ik zou willen staan. Ik heb ook maar 10 sessies gekregen en ik snap wel dat de universiteit dit niet volledig kan financieren maar diepere problemen zijn vaak niet opgelost op 10 sessies. Ik zou het daarom van situatie tot situatie bekijken en dan beslissen hoeveel sessies je moet volgen.

Heb je een voorstel aan de universiteit wat ze zouden kunnen verbeteren?

Er is al een drempel om over je mentale problemen te praten bij STIP. Het zou handig zijn als deze gesprekken worden door gecommuniceerd met de professoren, met toestemming van de studenten natuurlijk. De drempel is dan lager om aan je professor uitstel te vragen omdat zij dan al weet hebben van je situatie en hier rekening mee kunnen houden.

Op Karel De Grote hogeschool hebben ze een campushond is dat een idee voor op de UA?

Als ik een hond knuffel, word ik daar heel gelukkig van. Eén hond voor heel de campus is misschien te weinig omdat we een grote campus zijn. Er zijn heel veel gebouwen dan zou er één hond per gebouw moeten zijn, maar ik hou van dieren dus ik zou dat heel fijn vinden.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Fonds Delphine Van Saksen-Coburg steunt patiënten UZ Gent met kunst
Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg steunt patiënten met kunst