Alcohol verliest aan populariteit bij studenten

Urenlang in het café hangen, troebele cantussen zonder slaap, om daarna met een bieradem toch nog een lesje mee te pikken. Alcohol is een bijtende gewoonte bij studenten. Althans, dat denken we. Antwerpse studenten drinken namelijk minder dan ze denken, blijkt uit een enquête bij 1866 studenten van UAntwerpen.  

Het studentenleven wordt vaak geassocieerd met extreem alcoholgebruik. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen, samen met stad Antwerpen en VAD (het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol- en andere drugs), toont aan dat dat beeld niet helemaal klopt.

Minder alcohol dan verwacht

De mate waarin de studenten alcohol drinken is dus minder dan verwacht. Terwijl de meeste studenten (60,8%) denken dat de doorsnee student twee keer per week of vaker alcohol drinkt, blijktdat maar 79% van de studenten maximaal één keer per week alcohol drinkt. Ook over het dronkenschap bestaat er misperceptie. Terwijl 73,6% van de studenten denkt dat hun doorsnee medestudent wekelijks of vaker dronken wordt, blijkt dat 64,3% dit maximaal één keer per maand doet.

‘Alcoholfacts’

De stad en de universiteit willen studenten sensibiliseren met de gerichte campagne ‘Alcoholfacts’. Memes en video’s moeten het fouten beeld helpen ontkrachten. Het doel? De studenten die denken dat drinken er nu eenmaal bijhoort, van gedrag doen veranderen. Want wanneer je denkt dat je medestudenten veel drinken, zet dit automatisch aan tot meer alcoholgebruik. Iedereen wordt aangespoord de memes en de video’s te verspreiden via de sociale media, met de hashtag #alcoholfacts.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kim Vandenbroucke: “De broodfokkers slagen de prijzen op en de asielen mogen de miserie opkuisen”