Stille uren in de Carrefour. “Hopelijk wordt zo het taboe rond hoogsensitiviteit doorbroken”

Last van luide muziek en fel licht in de winkel? Vanaf deze week kan je in alle rust komen winkelen in elke Carrefour. Elke dag tussen 14u en 16u behalve op zaterdag gaat de muziek uit en worden de lichten er gedimd. Dat doet de supermarktketen om hoogsensitieve mensen en personen met een autisme-spectrumstoornis een rustiger gevoel te geven in de winkel. Suja Haesendonck (45) is hoogsensitief en is blij met het initiatief. “Als ik geen lijstje bij me heb dan vergeet ik de helft.”

Wat is hoog sensitief zijn?

“Voor mij betekent het vooral dat ik te veel prikkels opneem. Ik kan sommige dingen zoals muziek, lawaai of licht niet filteren en dat is erg vermoeiend. Ik trek me ook veel sneller dingen aan die niets met mij te maken hebben. Als ik merk dat iemand in mijn omgeving zich niet goed voelt, probeer ik mijn gedrag aan te passen om die persoon een beter gevoel te geven. Ik heb nu wel geleerd dat dat niet altijd nodig is.”

Wat vind je van het initiatief van Carrefour?

“Toen ik het nieuws voor het eerst las liet ik het meteen aan mijn dochter zien. Zij is namelijk ook hoogsensitief en het is dankzij haar dat ik het bij mezelf te weten ben gekomen. Het spreekt me echt aan om te winkelen tijdens die stille uren want boodschappen doen is altijd een opdracht voor mij. Als er muziek speelt en het druk is in de winkel dan kan ik me moeilijk focussen. Ik vergeet soms de helft mee te nemen als ik niet op voorhand een lijstje maak. Ook gedimde lichten zouden me echt helpen. Ik vind het licht in winkels vaak zo fel dat ik echt fysiek moe word.”

Denk je dat het ook mensen helpt die niet hoogsensitief zijn?

“Zeker en vast. Carrefour laat zien dat je in deze drukke wereld toch even rustig je boodschappen kan doen. Als ik naar de supermarkt ga, zie ik erg vaak mensen die helemaal opgedraaid zijn en hun frustraties uiten tegen het personeel of andere klanten. Ik hoop dat ook die mensen nu op een rustigere manier kunnen winkelen.”

Wat doe je in een situatie waarin je overprikkeld bent?

“Als het een situatie is die ik zelf in de hand heb dan probeer ik zo snel mogelijk rust te zoeken. Op familiefeesten ga ik bijvoorbeeld af en toe naar buiten om op die manier mijn hoofd leeg te maken. Ik zet ook nooit de radio op tijdens het autorijden want dan kan ik met niet meer focussen op de weg.”

Denk je dat hoogsensitiviteit een taboe is?

“Jammer genoeg wel. Toen ik jong was, zei iedereen altijd tegen me dat ik niet voor alles hoefde te huilen of me niet moest aanstellen. Huilen is niets om je voor te schamen en ik vind het jammer dat dat door sommige nog steeds niet aanvaard wordt. Daarom vind ik het initiatief van Carrefour een mooie poging om dat taboe te doorbreken.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wat brengt ons wel tot stilstand