Als regering niet akkoord gaat met huwelijk, verliest ook prinses Elisabeth koninklijke titel 

Mako Komuro maakte tot voor kort deel uit van het huidige keizershuis van Japan. Ze is het nichtje van keizer Naruhito. Mako trouwde op 26 oktober met haar jeugdliefde Kei Komuro. De voormalige prinses verliest daardoor haar keizerlijke status, want Kei is niet van adel. Kan dat in België ook gebeuren? Volgens royaltywatcher Brigitte Balfoort zou het hier niet meteen voor problemen zorgen. 

Japan kampt al jaren met een opvolgerscrisis want vrouwen kunnen geen troonopvolger zijn volgens de wet. Er is dus telkens nood aan een mannelijke nakomeling die de positie kan vullen. De huidige keizer heeft enkel een dochter. Gelukkig kan het broertje van prinses Mako dienen als opvolger. Hij is het enige mannelijke lid in zijn generatie, het neefje van de keizer.  

“Daarmee is het probleem echter niet opgelost”, vindt Ken Ruoff, directeur van het Centrum voor Japanse Studies aan de Universiteit van Portland: “De volgende keizer en zijn vrouw zullen enorme druk ervaren om een opvolger te voorzien.”  Nu prinses Mako haar status verliest, kan ze niet meer voor een troonopvolger zorgen. Haar zoon zal geen prins zijn. De mogelijkheden worden nu dus enkel schaarser.

De Japanse keizerlijke familie krimpt 

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan bezet door de Verenigde Staten. Ken Ruoff Japankenner legt uit aan de Washington Post: “In die tijd zijn veel bloedverwanten in de zijlinie hun titel verloren. Daardoor is de keizerlijke familie beginnen krimpen.” Dat wil zeggen dat enkel nauwe bloedverwanten nog behoorden tot de keizerlijke familie. Die heeft nu maar 18 leden.

Kan dat in België ook gebeuren? 

Verliest prinses Elisabeth ook haar status als ze met een ‘normale’ persoon trouwt? Het korte antwoord is neen. Maar toch heeft ze het niet helemaal voor het kiezen. Er zijn weinig echte regels die bepalen met wie ze mag trouwen, maar de koning en regering moeten telkens akkoord gaan. 
Dat zorgde in Nederland al bijna voor problemen. De huidige koningin Máxima zorgde in haar tijd voor heel wat controverse. “Haar vader was minister in de regering van de Argentijnse dictator Videla in de jaren 70. Die politieke achtergrond strookt niet met de visie van Nederland. De regering heeft toen lang gediscussieerd over het huwelijk van Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander. Het heeft echt aan een zijden draadje gehangen. Het mocht uiteindelijk toch doorgaan, maar Máxima’s vader mocht niet naar het huwelijk komen,” vertelt royaltywatcher Brigitte Balfoort.  

Toch beperkingen 

Wat nu als de verloofde van prinses Elisabeth een strafblad heeft? Dan zal ook onze regering dat moeten bespreken. Gaat de regering niet akkoord? Dan kan die een veto uitspreken. Balfoort legt uit: “De prinses krijgt in dat geval een moeilijke keuze voorgeschoteld: Ze trouwt niet en behoudt die titel van Koninklijke Hoogheid, of ze trouwt toch en neemt afstand van die titel. Prinses blijft ze wel, want dat is geen officiële titel.”  
Brigitte denkt echter niet dat het zover zal komen. “Er zal wel een mouw aan gepast kunnen worden. De regering zal wel eens in het haar krabben, maar het mag geen groot probleem zijn.”  De koninklijke familie komt ook niet vaak in aanraking met ‘foute’ personen. “De prinses is van kleins af aan weggehouden uit dergelijke milieus. De adellijke families zoeken meestal een beetje onder elkaar. Zo is er meer zekerheid dat alle gevoelige informatie tussen hen blijft. Zij zullen niet met verhaaltjes naar de pers gaan.” 

Als de Belgische prinses toch afstand zou doen van de troon, is dat ook geen probleem voor het koningshuis. Ze heeft twee broers en een zus, dus de opvolging is verzekerd.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Dag van de vrijwilliger