Thee is goed voor je (levensstijl)

“Mensen vragen me vaak welke thee ze moeten drinken om stress te voorkomen, zo werkt het niet. Als je tijd neemt voor jezelf tijdens de dag verlaagt je stress, en thee kan je daar mee helpen”, is de raad van Chinese Tea Master Mei Lan Hsiao. Op 15 december is het internationale dag van de thee volgens de Verenigde Naties. Op deze dag wordt het belang van thee op economisch en cultureel vlak in de kijker gezet. Maar thee is ook goed voor veel andere, eerder medische, elementen in het leven. Of dat wordt toch zo beweerd. Op televisie en in de winkels zie je allerlei soorten thee die heel je lichaam detoxen en je kilo’s laat kwijtspelen, maar in hoeverre is dit waar?  

Thee is geen wondermiddel 

Thee bestaat al duizenden jaren. Het heeft op economisch vlak, samen met zijde en porselein, een grote voorsprong gegeven aan China. Vandaag staat het de Chinese cultuur nog steeds bekend als een cultuur waar thee een belangrijke rol in speelt. 

In de geschiedenis staat het ook bekend om helende krachten te hebben. Volgens de Chinese legende was een boer genaamd Shennong op zoek naar eetbare granen en kruiden. Tijdens zijn zoektocht zou hij zichzelf maar liefst 72 keer hebben vergiftigd, tot er plots een theeblaadje in zijn mond vloog. Eens hij erop kauwde, waren al zijn kwalen verdwenen. Zo werkt het jammer genoeg niet. Daar gaat ook Patrick Mullie, die een doctoraat in biomedische wetenschappen heeft, mee akkoord: “Onderzoeken rond thee zijn vaak observerende studies. Het probleem daarmee is dat enkel wordt gekeken naar hoeveel thee iemand drinkt, en geen rekening houdt met de andere aspecten met het leven van die persoon. Fervente theedrinkers bewegen meer en eten gezonder. Met die conclusie kan je niet naar iemand stappen en zeggen dat ze meer thee moeten drinken als ze hun levensstijl niet willen aanpassen.”  

Thee is een gezonde drank, daar is geen twijfel aan. Er zitten meerdere gezonde stoffen in die wetenschappelijk zijn bewezen als voordelig, maar om het zwaar uit te vergroten heeft geen zin volgens Mullie. “Veel van die onderzoeken naar thee zijn gefinancierd door theebedrijven. Natuurlijk zal er hier en daar wel een chemisch stofje zijn dat voordelig is, maar de theebedrijven maken daar maar al te graag een heel verhaal rond. In de realiteit zullen de voordelen veel minder zijn.”  

The(e)rapie

Thee kan ook hulp zijn bij het mentaal welzijn, volgens Mei Lan Hsiao. “Thee kan zorgen voor samenzijn. Je kan met vrienden of familie even stilzitten en theedrinken, en gewoon accepteren dat je er allemaal bent.” Het proces van thee maken kies je zelf, hoe meer aandacht je in je kopje thee steekt, hoe meer je eruit terugkrijgt. “Thee is een keuze. Je kiest zelf of je goedkope thee in de supermarkt haalt, of handgeplukte bladeren. Je kan kiezen op hoeveel graden je het water toevoegt en hoelang je de thee laat trekken.”  

Thee als cultuur 

Thee heeft ook respect voor elke cultuur, elke cultuur heeft een eigen manier om thee te drinken, met respect voor de andere manieren die mogelijk zijn “Mongoliërs drinken thee met melk, omdat zei vroeger een overvloed aan melk hadden, terwijl dat ze in dat in de Chinese cultuur absoluut niet doen.”  

Er zijn raakvlakken tussen de eerder spirituele kant en de wetenschappelijke kant van het theedrinken. De algemene conclusie luidt dat een kop theedrinken niet al je kwalen oplost. Theedrinken kan een onderdeel zijn van een aanpassing naar een betere levensstijl. Als je die niet wil aanpassen, gaat geen enkele detox- of afslankingsthee jou helpen. De volgende keer dat je een onderzoek ziet die beweert dat thee dingen oplost buiten suiker, kijk zeker even na hoe de studie werd uitgevoerd, en wie de studie financierde.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
NMBS ook slachtoffer van de Coronacrisis