Frantafalta (Pixabay)
Frantafalta (Pixabay)

Stress en vermoeidheid bij jeugdbewegingen nemen toe

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in het jeugdwerk. Steeds meer leidingploegen ervaren stress en vermoeidheid. Daarom schreef de Federaal Verantwoordelijke van FOS Open Scouting, Jan Verbeure, een open brief. Daarin wenst hij een jeugdwerk waarin minder moet en meer mag.

Jeugdbewegingen worden steeds zwaarder belast met administratieve taken. Fiscale attesten ondertekenen, bosvergunningen aanvragen, medische fiches op orde houden: een takenpakket dat steeds zwaarder doorweegt op de schouders van leidingploegen.

Ook studente Manon Ponchel (23) die al twaalf jaar lid is en haar vijfde jaar in leiding staat bij de KSA, ervaart dat de druk blijft toenemen. “In leiding staan bij een jeugdbeweging neemt veel tijd in beslag”, vertelt Manon bij Radio crAP. “Er is altijd de druk om het goed te doen en om met alles in orde te zijn. Niet alleen binnen je eigen vereniging, maar ook naar de koepelorganisatie van je jeugdbeweging toe.”

Toch zijn er ook positieve aspecten aan het in leiding staan, benadrukt Manon. “Een jeugdbeweging is voor heel veel mensen een tweede thuis, ook voor mij”, begint Manon. “Je maakt er veel vrienden én het is een nuttige tijdsbesteding. Je leert er superveel uit: hoe je met kinderen moet omgaan bijvoorbeeld. Op die manier leer je je leden echt kennen, dat is heel plezant. Na een tijdje wordt het in leiding staan zelfs een echt ‘levenswerk’.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen
Het Vaticaan bevestigt dat transseksuelen gedoopt mogen worden