Cyberexpert Brusseel: “Overheid moet blijven investeren in verdedigingslinies tegen cyberaanvallen”

Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen liet deze week weten dat de stad niet zou onderhandelen met het hackerscollectief Play, dat de stadsdiensten begin december platlegde, en dat ze al zeker niet zou betalen. Het hackerscollectief had ermee gedreigd gegevens publiek te maken als de stad geen losgeld zou betalen. “Data zijn het nieuwe goud”, zegt cybersecurity expert Pablo Brusseel. “Logisch dat daar criminelen op afkomen.”  

De stad Antwerpen investeerde de voorbije jaren al fors in veiligheid, inclusief twee uitgebreide audits. Maar Pablo Brusseel waarschuwt dat IT-systemen nooit volledig inbraakveilig kunnen worden gemaakt. “Je kunt veel programma’s en software installeren om de kans aanzienlijk te verkleinen, maar je bent nooit 100 procent veilig tegenover cybercriminelen.”  

Cyberveiligheid is een voortdurende inspanning en dan kan het eens gebeuren dat iemand toch aan je data geraakt. Cyberdiefstal is als een stille dief in de nacht: een inbraak of diefstal kunnen gebeuren zonder dat je het weet. En als je het merkt, is het meestal te laat. Data zijn het nieuwe goud geworden omdat ze veel geld waard zijn. Daardoor nemen hackers steeds meer grote organisaties in het vizier.”  

“Voor burgers is de cyberveiligheid van steden en andere overheidsorganisaties essentieel voor hun veiligheid en welzijn. Overheidsorganisaties en bedrijven moeten daarom blijven investeren in verdedigingslinies tegen cyberaanvallen. “  

De stad Antwerpen werkt met een team van IT-experts dat continu de systemen monitort en de beveiliging verbetert. De afgelopen drie jaar investeerde ze 19,4 miljoen euro in cyberveiligheid. Maar zelfs recente updates van de antivirussystemen hebben deze aanval niet kunnen voorkomen. De stad Antwerpen zal er in de toekomst alles aan doen om de digitale omgeving veilig te houden.   

De stadsdiensten ondervinden veel hinder door de cyberaanval. Afspraken online maken lukt niet meer en dat zorgt voor veel ongemak bij de burgers. De stad vindt het jammer dat ze geen optimale dienstverlening kan bieden. Op de site www.antwerpen.be/cyberaanval kunnen burgers zien welke diensten momenteel niet naar behoren werken. Om verdere schade te voorkomen zijn verschillende diensten afgesloten.   

De stad werkt dag en nacht om de belangrijkste processen tegen eind januari weer online te krijgen. Ondertussen zijn enkele zaken zoals attesten, aktes en uittreksels weer te verkrijgen via de onlinediensten. Ook is de stad weer bereikbaar via mail en kunnen burgers opnieuw online sluikstort melden.  

Hoewel burgemeester De Wever zich stoer opstelde tegen de hackers, door onderhandeling en betaling te weigeren, kan hij niet garanderen dat er geen gevoelige informatie lekt. Het is nog onduidelijk welke informatie hackerscollectief Play heeft verzameld tijdens de inbraak. Het gaat hoogstwaarschijnlijk over administratieve gegevens zoals boekhouding en personeel. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wachtscherm van een videochat
Studente Iznel: “Ik ben voor het eerst op een gezonde manier alleen”