“We kunnen niet zoals een hotel zeggen dat we volzet zijn” woordvoerder Kathleen Van de Vijver over de overvolle gevangenissen

In de Belgische gevangenissen 11.199 gedetineerden voor een capaciteit van 9739. Daardoor lopen de spanningen op en velen niet de ruimte krijgen waar ze recht op hebben. Woordvoerder van het gevangeniswezen,Kathleen Van de Vijver vertelt over hoe ze de gedetineerden een menswaardige plaats willen bieden. “Op dit moment begrijpen we heel goed dat mensen vinden dat het mensonwaardig is. Maar het gevangeniswezen kan geen mensen weigeren.” 

HET AANTAL GEDETINEERDEN IS ENORM GESTEGEN, WAT IS DE OORZAAK HIERVAN? 

“De oorzaak ligt vooral in het feit dat er meer mensen in voorlopige hechtenis zitten. Veel drugszaken hebben ervoor gezorgd dat er een stijging is in het aantal mensen dat in afwachting van hun onderzoek in de gevangenis moeten verblijven. Dat is dan ook voelbaar in de arresthuizen zoals bijvoorbeeld in Antwerpen, Turnhout, Gent, Dendermonde.” 

HOE UIT ZICH DAT IN DE GEVANGENIS? 

“Bijna geen enkele gedetineerde kan alleen op cel zijn. In de gevangenissen hebben we dit jaar ongeveer een 280 tal bedden bijgezet en dat betekent dat er in een cel van 1 persoon stapelbedden staan, weer men met meerdere slaapt. Maar ook dit was niet voldoende dus hebben we vandaag meer dan 200 matrassen die op de grond liggen in diverse gevangenissen. Dit allemaal om de gedetineerden de mogelijkheid te geven om met twee of meer op cel te verblijven.” 

IS DIT DAN WEL ETHISCH VERANTWOORD OM DIE VOOR DE GEDETINEERDE, OF WAAR LIGT DE GRENS? 

“Op dit moment begrijpen we heel goed dat mensen vinden dat dat mensonwaardig is. Maar het gevangeniswezen heeft geen mogelijkheid om mensen te weigeren, de onderzoeksrechter stelt dat mensen die opgesloten te worden dan die we die binnen te nemen. We kunnen niet zoals een hotel zeggen dat we volzet zijn. Er wordt in België niet gewerkt met een quota, we kunnen dus geen maximum aangeven. We hebben al meermaals aan de alarmbel getrokken, de minister van Justitie doet doet er enorm zijn best voor. Maar zo’n probleem is niet van de ene op de andere dag opgelost. “ 

WAT IS DE ROL VAN DE OVERHEID HIERIN? 

“Jarenlang zijn we al vragende partij dat men investeert in gevangenissen. En het feit dat het al jaren aansleept, betekent wel dat het niet zo’n evident thema is om op te lossen. De regering doet nu wel haarbest door nieuwe gevangenissen te openen, detentiehuizen worden geopend, er wordt meer capaciteit voorzien. We hebben nu wel het gevoel dat we ondersteund worden door onze eigen minister. Dus we hopen dat we naar volgend jaar toe beter nieuws kunnen melden.” 

ZORGT DIT CAPACITEITSTEKORT VOOR SPANNINGEN BINNEN IN DE GEVANGENIS? 

“Op dit moment is er heel veel respect van gedetineerden naar het personeel en omgekeerd, omdat men samen moet werken en samen moet leven. Maar met 3 of 4 mensen in een cel voor één persoon, zonder privacy of ruimte, kan natuurlijk wel voor spanningen zorgen. Ook zit je in een crisissituatie met mensen die elkaar niet kennen en vaak elkaars taal niet spreken.” 

HET PERSONEEL HEEFT IN HET VERLEDEN AL VAAK GESTAAKT? 
“Op dit moment staakt het personeel elke woensdag en volgt het de nationale actiedagen met betrekking tot de koopkracht. Maar het ongenoegen over de hoge werklast is groot.”  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De Spaanse griep moest ons voorbereiden