©Porapak Apichodilok
©Porapak Apichodilok

Ecoloog Warre Smets: “Tegen 2050 CO₂-neutraal zijn? Dat is onmogelijk.”

Vijf tot negen procent van de wereldwijde CO₂-uitstoot is te wijten aan toerisme. Dat is gebleken uit onderzoek van de Nederlandse professor Paul Peeters. De toerismesector wil dat aandeel tegen 2050 reduceren tot nul. Is dat wel mogelijk? En welke impact heeft reizen op onze planeet?

Een zonvakantie op Bonaire, een stedentripje naar Valencia of een trektocht door Nieuw-Zeeland: je komt er niet zonder het vliegtuig of de auto. Slecht voor de planeet, want vliegtuigen en auto’s produceren massa’s emissies. “Veel mensen hanteren een zeer vervuilende reisstijl”, vertelt ecoloog en milieu-expert Warre Smets bij Radio crAP. “Ze verkiezen het vliegtuig boven de auto. Die verbruiken talloze liters kerosine, een zeer vervuilende brandstof.”

“De trein is een betere optie. Dat is het minst vervuilende vervoersmiddel”, weet Warre. “Ook boten zijn een goed alternatief. Al moet je daar wel opletten welk soort boot je gebruikt. Cruiseschepen bijvoorbeeld zijn alles behalve milieuvriendelijk. Dat zijn massavervuilers.”

Dat de gevolgen van die vervuilende reisstijl steeds zichtbaarder worden, is onmiskenbaar volgens Warre: “In veel landen treden er steeds meer extreme weersomstandigheden op. Hevige regenval zorgt voor overstromingen en aardverschuivingen, verschroeiende hitte zorgt voor de uitdroging van plant en dier. De natuur lijdt onder ons reisgedrag.”

CO₂-neutraal in 2050?

Om die nefaste gevolgen tegen te gaan, heeft de toerismesector als doel om in 2050 volledig CO₂-neutraal te zijn. De sector wil tegen dan geen emissies meer produceren. “Aan het tempo waaraan we nu uitstoten is dat doel onhaalbaar”, stelt Warre vast. “Op dit moment stoten we nog te veel en aan een te hoog tempo uit om in 2050 volledig emissieneutraal te zijn. We doen ons best om duurzamer te leven, maar om in 2050 succes te hebben, moet er nog veel veranderen.”

Toch neemt dat niet weg dat je nog kan genieten van reizen. “Laat de grote hoeveelheid uitstoot je niet tegenhouden om de wereld te ontdekken. Reizen is leuk en verrijkend”, vertelt Warre. “Als iedereen in de toekomst wat langer nadenkt over de impact van zijn reisgedrag vooraleer zich te verplaatsen met het vliegtuig of de auto, zou dat al een stap in de goede richting zijn”, concludeert Warre.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Jasmien O: “Onze brandweermannen kunnen zich nu oppervlakteredding experten noemen”