Boterhamsters vullen Rotterdamse magen en harten

Boterhamsters: het is geen nieuwe knaagdiersoort, wél een organisatie die zich inzet tegen honger. Pip Wong begon eind 2022 het initiatief Boterhamsters, op vraag van enkele scholen in het Rotterdamse Crooswijk. Al snel stelde ze een organisatie op poten die het stigma rond kansenongelijkheid en kinderarmoede moest verminderen. Boterhamsters voorziet koelkasten in deze scholen, die een aantal gevulde brooddozen bevatten, voor kinderen die er van thuis uit geen meekregen.  

We ontmoeten Pip en haar vrijwilligers in de Goudse Rijweg te Rotterdam. Aan de deur staat een wachtrij, aangezien voor het Boterhamsters-kantoor een winkel is in de vorm van crisiscatering. Na ontvangst van Pip neemt ze ons mee naar hun bruisende werkruimte. We mogen plaatsnemen tussen de sneden brood en koelboxen, gereed voor donatie. Daar krijgen we een enthousiaste uitleg van wie ze zijn en waar ze voor staan. Uiteraard is iedereen druk in de weer, dus we zullen het kort houden. Maar dit kwartiertje maakte het belang van wat ze doen meer dan duidelijk. 

Pip zegt dat een lege brooddoos niet altijd het resultaat is van armoede. Vaak heeft het ook te maken met een gebrek aan organisatie; voor veel (alleenstaande) ouders is het moeilijk een goede werk-levensbalans te behouden met jonge kinderen. Zelf laat thuiskomen en vroeg moeten vertrekken resulteert al eens in een vergeten lunch. Pip en haar collega’s willen de kinderen niet enkel voeden, maar ook een gevoel van hoop en inclusie geven. Ze willen elk kind, ongeacht financiële situatie, gelijke kansen bieden op school. 

Auteur: Sofie Kaya

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Vanessa over zoon Noah met SMA: “De slechtste ervaring die je kunt meemaken”