De Groene Kaap

Hoofd in de wolken, voeten in het groen

De klimaatverandering is een probleem dat steeds actueler wordt en iedereen zoekt manieren om een steentje bij te dragen. Omdat de ruimte in steden almaar schaarser wordt, zoeken ze het antwoord in hogere sferen. Groene daken moeten in de toekomst dienen als duurzame oplossing.  

In Rotterdam zijn ze al lang op de hoogte van wat een dak allemaal te bieden heeft. Woonwijk de Groene Kaap benut hun platte daken met moestuinen waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Kato Allaert, urbaniste en bewoner, is niets dan enthousiast over dit project. “Daken zijn een gigantische oppervlakte van onbenutte ruimte, het biedt veel mogelijkheden. Zo is er hier een school die een speelplaats op hun dak heeft, dus het hoeft niet eens een groen dak te zijn.” 

In heel Nederland wordt al ingezet op het installeren van groene daken, de organisatie Rooftop Revolution is hierin voortrekker. Zij willen zoveel mogelijk vierkante kilometer onbenut daklandschap vergroenen. Anne Bo Vis is al drie jaar actief binnen deze organisatie en woonde een tijdje in Antwerpen: “Antwerpen loopt vooruit qua dakvergroening, maar qua vergunningen is de gemeente een derdewereldland.” 

2016 markeert het begin van de grootste daktuin in Antwerpen. Bram Stessel, agrobiotechnoloog, zoekt mee naar duurzame oplossingen op het dak, maar het Pakt heeft ook nog andere functies. “We zorgen ook voor sociale cohesie. Mensen vinden elkaar en kunnen samen in die groene oase tot rust komen.” Het Pakt is ondertussen uitgegroeid tot een “ecosysteem van creatieve ondernemers”. 

Auteurs | Xante Mertens en Lana Marschang

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Culturele parel op ‘t Kiel