Het logo van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT

Is AI een bedreiging voor de mens?

Sinds de komst van artificiële intelligentie wordt steeds vaker gepraat over de gevaren van ervan. Er wordt dan vaak gesproken over een potentiële bedreiging voor de mens. Maar klopt dat wel? Kan AI een gevaar vormen en zo ja, op welke manier? 

Ik zocht het uit en vroeg het aan ChatGPT zelf, een chatbot met kunstmatige intelligentie. Dit waren de resultaten. 

‘Is AI een bedreiging voor de mensheid?’

Volgens ChatGPT is AI ‘oorspronkelijk’ geen bedreiging voor de mensheid, maar kan de manier waarop het gebruikt wordt wel zorgen voor uitdagingen die moeten besproken worden. Zo zou AI bijvoorbeeld mensen kunnen vervangen in sommige jobs, kan het zorgen voor discriminatie en zijn er onzekerheden over hoe er wordt omgegaan met onze privacy. Daarnaast bestaat er nog altijd het gevaar dat mensen met slechte bedoelingen AI zouden gebruiken om schade aan te richten. ChatGPT benadrukt dat het belangrijk is om voorzichtig om te gaan met de ontwikkeling en het gebruik van AI. Maar ook om de mogelijke uitdagingen en gevaren bespreekbaar te maken door er wetten rond te maken. Dit zou de enige manier zijn om ervoor te zorgen dat AI meewerkt aan de ontwikkeling van de mens en niet ertegen.

Dat klinkt vrij logisch, maar is uiteindelijk enkel in theorie waar en garandeert niet dat AI geen bedreiging kan vormen. Dus ik ging iets verder…

‘Leg uit waarom AI geen bedreiging is voor de mens.’

Het blijkt dat het idee dat AI een bedreiging is, komt van sciencefictionfilms, die AI vaak portretteren als een kwaadaardig wezen dat werelddominantie en uitroeiing van de mensheid als doel heeft. Terwijl AI in werkelijkheid een tool is die gecreëerd en gecontroleerd wordt door mensen. Het gebruik ervan hangt dus van ons af, en dat is onze verantwoordelijkheid. Daarnaast beweert AI niet in staat te zijn om zijn eigen ambities en verlangens te ontwikkelen. Dat komt omdat het gemaakt is door mensen en geprogrammeerd is om bepaalde bevelen uit te voeren aan de hand van bepaalde regels en stappen die het moet volgen. Dat, en het feit dat het geen bewustzijn heeft, maakt het onmogelijk om eigen keuzes te maken. 

Dit lijkt misschien niet waar te zijn, maar bij mensen die in de IT-sector werken is dit geweten.

Dit was een goede en logische uitleg. Toch ging ik verder, op zoek naar meer duidelijkheid en vroeg ik om twee redenen waarom AI geen bedreiging is.

‘Geef me twee redenen waarom AI geen bedreiging is voor de mens.’

AI heeft het potentieel om zaken zoals gezondheidszorg, transport en landbouw te bevorderen en kan worden gebruikt om enkele van ‘s werelds meest dringende problemen op te lossen. Bijvoorbeeld, AI kan artsen helpen om ziektes nauwkeuriger te diagnosticeren, verkeersongelukken te verminderen en de opbrengst van gewassen te verbeteren. Door het welzijn van de mensheid te verbeteren, kan AI een krachtig instrument zijn om onze kwaliteit van leven te verbeteren. 

Ten slotte zijn overheden, bedrijven en organisaties over heel de wereld bezig met het in plaats brengen van regels en wetten rond de ontwikkeling en het gebruik van artificiële intelligentie. Deze regels en wetten zijn er om ervoor te zorgen dat er verantwoordelijk en ethisch wordt omgegaan met AI en om mogelijke gevaren te voorkomen. Door ons aan deze regels en wetten te houden, kunnen we er voor zorgen dat artificiële intelligentie zich ontwikkelt op een manier die ons bevoordeeld en ervoor zorgen dat het geen gevaar vormt voor ons welzijn.

Het blijkt dat het echte gevaar meer schuilt in de mens dan in AI zelf. Het hangt allemaal af van hoe de mens omgaat met AI en waarvoor wij het gebruiken. Nochtans blijft artificiële intelligentie, artificieel. Het is van belang dat er regels en wetten komen rond de ontwikkeling ervan en dat iedereen zich er aan houdt. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om er correct mee om te gaan en het enkel te gebruiken om het welzijn van de mens te verbeteren. 

Als je het ChatGPT vraagt, is AI toch niet zo gevaarlijk als het wordt voorgesteld in de media en op sociale media. Als je kijkt naar de geschiedenis van onze wereld, is sinds het bestaan van de mens het meest gevaarlijke op aarde, de mens zelf. Het gaat er allemaal om hoe wij omgaan met de dingen die wij creëren, denk maar aan kernwapens, social media filters, en nu ook AI. Na alles wat we hebben gecreëerd dat ons kan vernietigen, zijn we er toch nog, en dat belooft. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Ik ga hierna met nog meer plezier op café”