INTERNATIONALE DAG TEGEN GEWELD OP VROUWEN – Herlindis Moestermans: “Vrouwen worden gedood omdat ze vrouw zijn”

25 november is de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Feministische organisaties in België organiseren daarom protestacties. Herlindis Moestermans is stafmedewerker bij Mirabal, een feministische organisatie die actievoert tegen femicide.

Denkt u dat er meer geweld op vrouwen is omwille van de coronacrisis?

“Ja, omdat koppels waarbij al huiselijk geweld plaatsvond, nu nog meer op elkaar zitten. Dan komen er sneller botsingen. Vrouwen kunnen ook moeilijker het huis uit vluchten. Ik heb nu geen exacte cijfers, maar in de media heb ik al gelezen dat misbruik over het algemeen enorm is gestegen de voorbije maanden. Feminisme is nu dus nog steeds erg nodig.”

Wat houden de komende acties precies in?

“Er is nog steeds veel geweld tegen vrouwen en kinderen, zowel binnen het huishouden als daarbuiten. Daarom organiseren we al meerdere jaren protestmarsen samen met een heleboel andere bewegingen. Door corona hebben we het roer moeten omgooien, waardoor er nu allerlei kleine acties doorgaan in heel België, zowel morgen als op woensdag 25 november.”

“We zullen op bekende pleinen samenkomen met telkens een honderdtal mensen, uiteraard met maskertjes en op een veilige afstand. We vragen ook aan de deelnemers om zich op voorhand in te schrijven zodat er niet te veel volk op afkomt.”

De trekker van deze acties is Mirabal, wat voor een organisatie is dat?

“Mirabal bestaat al heel lang, en is een organisatie die hoofdzakelijk focust op femicide. We doen aan lobbywerk bij politieke partijen en we voeren actie om femicide aan te kaarten. We spreken van femicide wanneer een vrouw wordt gedood omdat ze een vrouw is. Dat kan dan gaan over seksueel geweld, of partnergeweld. Wat elkaar trouwens niet uitsluit.”

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstElias Bogaerts
Anano Gogeshvili
VideoLisa Debeuckelaer
Arno Van Hout
Bryan Maesschalck
Wout Van Caeneghem
AudioJanne Genar
Melissa Borogovac
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ouders nemen voorzorgsmaatregelen